Sănătatea românilor pare să fie într-o suferință cronică… pe hârtie! Într-un județ din România, în doar un an și jumătate, au fost eliberate peste 324.000 de concedii medicale, totalizând peste 2 milioane de zile libere plătite din banii statului. Situația devine cu atât mai alarmantă cu cât primele controale indică posibile abuzuri în lanț, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, trage un semnal de alarmă: „Sunt cazuri în care un singur medic a eliberat peste 200 de concedii… într-o zi!”
Datele oficiale, obținute în exclusivitate de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Prahova, arată o adevărată avalanșă de certificate medicale în anii 2023 și 2024. Anul trecut, au fost emise 165.432 de concedii, însumând peste 1,38 milioane de zile. În 2024, numărul documentelor se apropie deja de pragul de 160.000, iar până la finalul lunii mai, s-au înregistrat 63.548 de certificate, adică peste o jumătate de milion de zile libere.
Cele mai „productive” luni în materie de boală? Martie, februarie și octombrie. Culmea, fix în afara sezonului gripal.
În urma controalelor demarate de CAS Prahova, au fost verificate 281 de unități medicale, iar la aproape 8% dintre ele s-au constatat nereguli grave: lipsa adeverinței necesare, lipsa planului de urmărire a pacientului, eliberarea de concedii fără documente justificative. Într-un cuvânt: abuzuri.
Și asta nu e tot. Conform analizelor preliminare derulate la nivel național de Ministerul Sănătății, există anomalii informatice evidente: medici care, într-o singură zi, au completat și semnat zeci sau chiar sute de concedii. Asta înseamnă mai mult de un certificat pe minut, fără pauză, fără consultație, fără explicații.
Ministrul Sănătății a anunțat că raportul final este în curs de finalizare, dar promite măsuri drastice. Vor fi propuse modificări legislative care să reducă drastic posibilitatea de fraudare a sistemului, mai ales în ceea ce privește concediile pentru „boală obișnuită” – acolo unde, spun autoritățile, se înregistrează cele mai multe suspiciuni.
Până atunci, banii continuă să curgă, iar sistemul pare să răcească mai repede decât pacienții înșiși.
Rămâne de văzut: cine se îmbolnăvește mai mult, pacienții, sau sistemul!
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.