Încorporarea Ucrainei în NATO este percepută de către Rusia ca o sursă de amenințare, potrivit declarației președintelui Rusiei, Vladimir Putin, într-un interviu acordat unor companii media din China.

„Unul dintre punctele – cheie este asigurarea unei securități egale pentru toți, iar Rusia are dreptul la acest lucru, la fel ca și orice alt stat. Dacă considerăm că extinderea NATO pe seama Ucrainei crează pentru noi o amenințare, cerem ca acest lucru să fie auzit”, a declarat Putin și a adăugat că securitatea unor țări nu trebuie să se construiască în detrimentul securității altora, conform Rador Radio România.

Președintele a subliniat importanța statutului de țară nealiniată a Ucrainei ca un element esențial pentru asigurarea securității Federației Ruse.

Putin a subliniat că în 1991, Rusiei i s-a promis că NATO nu se va extinde spre Est, dar ulterior au avut loc cinci valuri de extindere ale alianței. El a menționat că Moscova a fost informată că, în trecut, aceste promisiuni au fost doar cuvinte rostite, fără nicio înregistrare scrisă.

Așa cum a evidențiat și Rosbalt, la 30 septembrie anul trecut, Kievul a făcut anunțul privind depunerea cererii de aderare a Ucrainei la NATO. De asemenea, statele membre ale Alianței au fost de acord să faciliteze procedura de aderare pentru Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *