Expoziții documentare, proiecții de filme ce tratează subiectul deportării la Auschwitz, precum și cine-concertul intitulat „Manasse” constituie doar câteva dintre manifestările organizate de reprezentanțele Institutului Cultural Român în onoarea Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

La data de 26 ianuarie 2024, scriitoarea Alina Nelega atrage atenția asupra istoriei, atât cele trecute, cât și cele prezent, subliniind riscul repetării pogromului și genocidului atunci când acestea sunt considerate aberații colective ce ne disculpă ca indivizi. În aceeași zi, Institutul Cultural Român (ICR) desfășoară mai multe evenimente în diverse reprezentanțe ale sale pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului:

  1. ICR Tel Aviv organizează proiecția documentarului „După cum bate ceasul” la Cinematograful Lev, care ilustrează deportarea la Auschwitz a comunității evreiești din Odorheiu Secuiesc în 1944. De asemenea, la sediul ICR Tel Aviv este deschisă expoziția „Love and Hate” până la 15 martie.
  2. ICR Budapesta colaborează cu Ambasada României la Budapesta pentru a prezenta filmul „Spioni de ocazieˮ, regizat de Oana Giurgiu, și organizează o prelegere despre destinul comunității evreiești din Banat în timpul Holocaustului.
  3. ICR New York organizează un eveniment în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Muzeul Pogromului de la Iași, și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Expoziția documentară din Galeria „Brâncuși” a ICR New York și lecturile din volumul „Zece povestiri. Pogromul de la Iași” vor aduce în prim-plan evenimentele tragice ale Pogromului de la Iași, iar actorii Ava Eisenson și Matthew Boston vor citi fragmente din acest volum.
  4. IRCCU Veneția prezintă o expoziție foto-documentară despre istoria comunității sefarde din București, marcând 500 de ani de existență prin documente personale, oficiale și fotografii din arhivele relevante.

La 30 ianuarie 2024, ICR Berlin și Ambasada României în Republica Federală Germania organizează un cine-concert intitulat „Manasseˮ & Tal Bashai”. Înainte de proiecția filmului „Manasseˮ, dr. Felicia Waldman va oferi o introducere despre contextul social și istoric al piesei de teatru care a inspirat filmul. Evenimentul se încheie cu proiecția scurtmetrajului „In memoriam Dan M. Schlangerˮ, dedicat regizorului, actorului și producătorului de film Dan M. Schlanger, figura importantă în cinematografia românească și mondială, care a trecut în neființă în 2023.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *