Fotografiile care prezintă descoperirile arheologice din situl așezării preistorice de la salina Provadia, situată în nord-estul Bulgariei, sunt prezentate începând de marți la sediul Parlamentului European din Bruxelles. Expoziția a fost inaugurată de europarlamentarul Emil Radev (GERB/PPE) și de comisarul european pentru inovație, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova.

Ivanova a caracterizat exponatele ca fiind remarcabile descoperiri arheologice care au revoluționat percepția asupra civilizațiilor preistorice din Europa. Ea a făcut un apel pentru protejarea acestor artefacte culturale și a poveștilor pe care le spun, cu gândul la viitoarele generații. „În calitate de comisar european responsabil pentru cultură, mă angajez să folosesc toate resursele disponibile pentru a conserva această moștenire”, a promis ea.

Evenimentul a fost marcat de prezența europarlamentarilor, a reprezentanților Academiei de Științe din Bulgaria și ai Muzeului de Istorie din Provadia. Echipa de arheologi care a explorat minele de sare încă din 2005 a fost, de asemenea, prezentă.

Complexul preistoric Provadia-Solnitsata este considerat cel mai vechi centru urban și mină de sare din Europa. Expoziția ilustrează tehnologia antică de extracție a sării utilizată în această locație. Sarea a reprezentat o marfă strategică în epocile vechi și a avut un rol asemănător cu cel al monedelor. În acest sens, Provadia a fost considerată cea mai veche „monetărie” din Europa, așa cum a fost descrisă în invitațiile la expoziție.

Fotografiile oferă o imagine a așezării preistorice, care era apărată de cea mai veche fortăreață de piatră de pe continent, reprezentând o realizare remarcabilă în domeniul teoriei militare și al construcțiilor. De asemenea, ele evidentiază legăturile comerciale și structura socială în zona cursului inferior al râului Provadiikska și în jurul lacurilor Varna, în perioada cuprinsă între 5.600 î.Hr și 4.350 î.Hr.

Sursă: AGERPRES

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *