Populațiile de animale par să scadă în zonele în care se exploatează minele de mare adâncime, iar impactul controversatei industrii asupra vieții marine ar putea implica o „amprentă” mai mare decât se preconiza anterior, relatează The Guardian.

Potrivit analizei ecologiei fundului mării întreprinse după testele de foraj din 2020 în Japonia – prima extracție reușită de cobalt din munții de mare adâncime din această țară – s-a înregistrat o scădere a vieții marine, cum ar fi peștii și creveții, la locul respectiv un an mai târziu. Densitatea scăzuse și mai mult în zonele din afara zonei de impact, cu mai mult de jumătate.

Travis Washburn, un ecologist care lucrează cu Geological Survey of Japan și care a fost autorul principal al studiului, publicat în Current Biology, a declarat că rezultatele au „implicații mari” pentru factorii de decizie care negociază reglementările privind propunerile de exploatare minieră în adâncurile marine.

„S-ar putea să trebuiască să extindem ce gândim în ceea ce privește impactul exploatării miniere de adâncime”, a declarat Washburn, a cărui activitate se concentrează pe zona bentonică – regiunea cea mai joasă a unui corp de apă. „Există implicații mari dacă în prezent tratăm unele situri ca fiind neafectate sau controale, când de fapt acestea se schimbă din cauza impactului indirect al mineritului”.

Echipa de oameni de știință a analizat datele obținute în urma vizitelor efectuate de inginerii minieri japonezi la muntele submarin Takuyo-Daigo. La un an după extracția de testare, cercetătorii au observat o scădere cu 43% a densității de pești și creveți în zonele de „depunere” direct afectate de poluarea sedimentelor și o scădere cu 56% în zonele din jur.

„Este ușor de presupus că odată ce te afli în afara zonei de depunere nu va exista niciun impact al exploatării”, a declarat Washburn. „Cu toate acestea, dacă unele animale părăsesc periferia zonei de depunere, acest lucru ar extinde zona totală de impact”.

Washburn a avertizat împotriva grabei de a exploata fundul mării și a spus că ar putea trece zeci de ani până când se va cunoaște impactul total asupra vieții marine.

Autoritatea Internațională a Fundului Mării (International Seabed Authority) și cei 168 de membri ai săi nu au ajuns încă la un acord cu privire la reglementările care să reglementeze această industrie. Termenul limită de 9 iulie pentru ca acest organism cvasi-ONU să adopte reglementări sau să ia în considerare cererile de contracte de exploatare minieră în conformitate cu legile existente a expirat duminica trecută, ceea ce înseamnă că exploatarea comercială a adâncurilor marine ar putea continua fără noi reguli.

Washburn a îndemnat factorii de decizie: „Folosiți toate datele pe care le avem în prezent acolo. Sunt încă atât de multe lucruri pe care nu le cunoaștem, dar probabil că vor fi necesare decenii pentru a răspunde la unele dintre aceste întrebări”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *