Deși varianta de a alege reciclarea plasticului sau a cartonului, comparativ cu alta situatie aceasta defapt nu este atat de sustenabila.
Pentru a reține lichide, majoritatea cestilor de cafea din hârtie sunt realizate cu o căptușeală subțire de plastic, ceea ce face dificilă separarea acestor materiale și reciclarea lor.
În cercetare acestia s-au axat pe comportamentul deșeurilor, durabilitatea, proiectarea inginerească și luarea deciziilor, examinand ceea ce înțeleg rezidenții din SUA despre eficacitatea diferitelor strategii de gestionare a deșeurilor și care dintre acele strategii le preferă.
În două sondaje la nivel național în SUA, pe care le-au efectuat în octombrie 2019 și martie 2022, au constatat că oamenii trec cu vederea reducerea și reutilizarea deșeurilor în favoarea reciclării. Numind această tendință părtinire de reciclare și neglijarea reducerii.
Rezultatele arată că un efort de zeci de ani de a educa publicul american despre reciclare a reușit în unele moduri, dar a eșuat în altele. Aceste eforturi au făcut din reciclare o opțiune pe care consumatorii o consideră importantă – dar în detrimentul opțiunilor mai durabile, si nu i-a făcut pe oamenii ce recicleaza mai eficienți.
Noile cercetări sugerează că, chiar și atunci când plasticul este reciclat, produce cantități uluitoare de poluare cu microplastic.
Având în vedere amploarea și urgența acestei probleme, în iunie 2023, Organizația Națiunilor Unite a convocat discuții cu reprezentanți ai guvernului din întreaga lume pentru a începe elaborarea unui pact obligatoriu din punct de vedere juridic, menit să stopeze deșeurile dăunătoare din plastic. Între timp, multe orașe și state din SUA interzic produsele din plastic de unică folosință sau restricționează utilizarea acestora.
Reciclarea proastă
Mulți oameni au plasat contaminanți obișnuiți de reciclare, inclusiv pungi de plastic (58%), pahare de cafea de unică folosință (46%) și becuri (26%), în mod eronat – și adesea cu încredere – în coșurile virtuale de reciclare.
Acest lucru este cunoscut sub numele de wishcycling – plasarea articolelor nereciclabile în fluxul de reciclare în speranța sau credința că vor fi reciclate. Wishcycling creează costuri și probleme suplimentare pentru reciclatori, care trebuie să sorteze materialele și, uneori, duce la depozitarea sau incinerarea materialelor altfel reciclabile.
Participanții la primul sondaj au fost rugați să estimeze ce fracție de plastic a fost reciclată de când a început producția de plastic. Potrivit unei estimări larg citate, răspunsul este de doar 9%.
Respondenții au considerat că 25% din plastic a fost reciclat – mai mult decât estimările experților, dar totuși o cantitate mică. Și au motivat în mod corect că majoritatea a ajuns în gropile de gunoi și în mediu.
Sursa: sciencealert.com
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.