Sursa: savoriurbane.ro

Placerea de a manca o felie de paine buna uneori pare irezistibila. Dar oare exista vreo diferenta nutritionala intre painea prajita si cea simpla?

prajirea painii

„Cel mai mare mit in care cred pacientii mei este ca prajirea painii distruge nutrientii, desi painea prajita nu ucide nutrientii sau scade valoarea nutritionala. Vitaminele si mineralale raman in paine”, precizeaza Niket Sonpal, director asociat Brookdale University Hospital and Medical Center.

Nutritionista Jess Cording adauga ca, tehnic vorbind, painea prajita are un index glicemic mai mic, gratie reactiilor chimice mentionate care reduce continutul de carbohidrati. „Dar nu as spune cuiva ca, prajind painea, ar afecta drastic densitatea nutrientilor”, subliniaza ea.

Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit. Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale. Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale, spune medicul Mihaela Bilic.

Ambele conțin 80 de calorii

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aproximativ 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic„, adauga aceasta.

Oamenii de ştiinţă avertizează că cei care consumă des pâinea pregătită în acest fel, nu ar trebui să o prăjească până la punctul de înnegrire. Potrivit unuia dintre cercetători, o felie de pâine pusă în prăjitor începe imediat să secrete diverse substanţe, printre care etanol (alcool etilic din drojdie).

‎‎

Sursa: adevarul.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *