logo
RNTV Live

Exercițiu de salvare în peșteră: Voluntarii SPJSS Brașov în acțiune în Munții Pădurea Craiului

WhatsApp Image 2023-11-20 at 20.54.19_461706c0
Constantin Corina

Doi voluntari ai SPJSS Brașov au participat la un exercițiu de salvare în peșteră în Munții Pădurea Craiului. Organizat de Salvaspeo România, exercițiul a implicat peste 90 de salvatori speologi în avenul Dorina și în avenul Berni

Doi voluntari ai Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo (SPJSS) Brașov, subordonat Consiliului Județean Brașov, au participat în acest weekend la un exercițiu regional de salvare în peșteră desfășurat în Munții Pădurea Craiului. Organizat de Departamentul Tehnic al Salvaspeo România, exercițiul a implicat peste 90 de salvatori speologi împărțiți în două echipe.

Acestea au intervenit în avenul Dorina (cu o adâncime de 100 de metri) din apropierea satului Zece Hotare, județul Bihor, și în avenul Berni (cu o adâncime de 65 de metri) din apropierea comunei Roșia, județul Bihor.

Scenariile exercițiilor au presupus producerea unor accidente cu speologi în zonele adânci ale cavităților. Echipele de asistență a victimelor au evaluat starea acestora și au acordat primul ajutor, inclusiv instalarea unor puncte calde. Procesul de evacuare a victimelor a fost coordonat prin sistem de telefonie pe fir din punctele de comandă de la suprafață, iar salvatorii au fost implicați în instalarea sistemelor de corzi necesare pentru evacuare.

Voluntarii SPJSS Brașov au fost implicați în evacuarea unei victime în avenul Berni, utilizând o combinație de verticală, plan înclinat și tiroliană.

Aceste exerciții sunt esențiale pentru optimizarea aptitudinilor practice ale salvatorilor speologi și pentru asigurarea coeziunii echipelor pregătite să intervină în situații de urgență în peșteri.

Din luna octombrie, în cadrul SPJSS Brașov a fost înființat Compartimentul Operativ de Salvare din Mediul Subteran Speologic, cu responsabilități în coordonarea și supravegherea activităților de salvare din mediul subteran speologic. În județul Brașov, există aproximativ 600 de peșteri, avene și canioane cunoscute și explorate în prezent.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor