Loc unic în Prahova
Elevii de clasa a IV-a din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Ion Ionescu” din Valea Călugărească au avut parte de o lecție pe cinste. Aceștia au avut parte de o lecție pe cinste. Într-un loc plin de istorie, elevii au realizat un tablou de primăvară.
La finalul atelierului de creație din cadrul proiectului ,,Scoala Altfel ” elevii au vizitat muzeul.
Foto © Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească.
Muzeul ”Crama 1777” din Valea Călugărească, obiectiv de interes turistic pe Drumul Vinului, este o reproducere a Cramei de la 1777, cea mai veche construcție țărănească din lemn de pe teritoriul județului Prahova și printre cele mai reprezentative din zonele viticole ale Țării Românești, fiind construită în anul 1777, conform inscripției existente pe portalul ușii.
Reconstrucția Cramei a avut ca scop pe de o parte recuperarea unuia dintre cele mai importante monumente de arhitectură sătească din Prahova, iar pe de altă parte realizarea unui muzeu tematic de vini-viticultură.
Crama propriu-zisă, care în secolul al XVIII-lea era destinată mustăritului strugurilor, prezintă o serie de unelte şi obiecte necesare într-o cramă, precum unelte pentru viticultură, pentru prelucrarea strugurilor şi vase pentru păstrarea vinului. Se remarcă în mod deosebit câteva piese de sfârşit de secol XIX, respectiv o presă de mari dimensiuni, o pompă de vin fabricată în Germania, un lin cioplit din lemn, precum şi o colecţie de etichete şi sticle pentru vin. Tot în această sală a fost reconstituit un atelier de tâmplărie – dogărie cu banc de lucru şi unelte pentru prelucrărea lemnului. Vinoteca găzduiește o colecție de vinuri din soiuri specifice podgoriilor din vecinătatea cramei.
În beciul cramei – care are destinaţia de sală de degustare a vinului – unde, la început se păstra vinul, acum se află o colecţie de butoaie pentru vin şi rachiu de tescovină, cu capacitate care variază între 300 şi 500 l; un cazan de ţuică pentru procesarea tescovinei fermentate în vederea obţinerii rachiului; o colecţie de ceramică, cu piese din secolele XIX-XX, din diferite regiuni ale României, pentru păstrarea şi consumul vinului şi a rachiului.
Sala de la intrarea în muzeu găzduieşte dosarul cu documentele întocmite pentru crearea primului muzeu de către profesorul Nicolae Simache; macheta cramei, iar pe unul dintre pereţi este expusă harta judeţului Prahova cu Drumul Vinului.