Acum 16 ani, Cimitirul Bellu din București era înscris pe lista monumentelor istorice din România. Monumentele funerare de aici, unele extrem de vechi și aparținând unor mari personalități, au devenit în timp atracție turistică.

Acest lucru s-ar putea întâmpla și la Ploiești. Avem un cimitir vechi de 133 de ani, cu monumente funerare vechi și extrem de frumoase.

Cimitirul Viișoara, situat în nordul municipiului, a devenit funcțional în 1884, când primar al Ploieștiului era Radu Stanian. Ideea înființării acestui cimitir apăruse însă în timpul mandatului predecesorului său, primarul C.T. Grigorescu.

Doi primari celebri ai urbei noastre care sunt înmormântați la Viișoara. Din păcate, mormintele sunt părăsite, nimeni nu mai trece pe aici, iar singurii care se mai îngrijesc de ele sunt angajații cimitirului. Pare incredibil, mai ales când te gândești că Radu Stanian a fost cel mai cunoscut primar al Ploieștiului de până acum. Probabil mai sunt descendenți ai celor doi, dar mormintele lor au fost complet amandonate.

Nu sunt singurele morminte ”ale nimănui”, unele dintre ele aparținând unor figuri istorice și având monumente funerare extrem de frumoase. Din cele peste 14.000 de locuri de veci din Cimitirul Viișoara, aproximativ 1000 sunt părăsite și se degradează câte puțin în fiecare zi.

Printre cele mai frumoase monumente funerare din Viișoara, este cel aparținând familiei de artiști Vidali. Și monumentul boierilor Nassopol iese în evidență, la fel ca și cel al fraților Zgoriț.

Sunt zeci de morminte aparținând unor personalități ale vremii. Fiecare are monumente funerare impresionante, sculpturi făcute de maeștrii ai acelor timpuri, care sunt însă complet necunoscute pentru ploieșteni, iar multe de distrug pentru că nu mai există nici un moștenitor care să îngrijească locul de veci.

Tot în Cimitirul Viișoara este și cripta familiei Quintus. Aici este înmormântat tatăl seniorului PNL, fost primar al Ploieștiului. Și mama poetului Nichita Stănescu își doarme somnul de veci în Viișoara, iar pe mormânt, marele poet a sculptat în piatră, versuri emoționante.

Pe lângă toate aceste monumente care au o istorie veche, este și unul care a reușit să fie cunoscut în toată țara. Monumentul sub formă de falus, care a stârnit atâtea controverse, este și el degradat și nimeni nu mai cunoaște vreun moștenitor al femeii care a fost înmormântată aci.

„Astfel este viaţa. Maria Hogaş, născută Lascanu. Născută în maiu 1872, încetată din viaţă în decembrie 1895“, este inscripţia de pe monumentul funerar, care nu poate fi citită decât invers, stând cu capul în jos. În vârful monumentului sunt sculptate trei inimi străpunse de o săgeată. De zeci de ani monumentul este retezat și zace pe mormânt.

 

În spatele monumentului cu formă ciudată, stă o poveste incredibilă. Legenda spune că Maria Hogaş era o femeie foarte frumoasă, dar şi aventurieră, şi îşi înnebunea soţul cu numeroasele escapade. După ce şi-a surprins soţia în patul cu amantul, Hogaș i-a împuşcat pe amândoi, spune povestea.

Se spune că Nicolae Hogaş nu s-a mulţumit să-și ucidă soția infidel. El a vrut ca modul în care ea și-a petrecut viața, să fie cunoscut și peste ani. Așa că a comandat la Temistocle Vidali, cel mai cunoscut sculptor al vremii, un monument funerar în formă de falus, iar mesajul său dezonorant să fie întărit de inscripţia „Astfel este viaţa“.

Cimitirul Viișoara este plin de povești, dar și de monumente funerare impresionante. Recent, consilierul local Florin Sicoe a cerut ca toate aceste construcții istorice să fie puse în valoare și să fie trecute pe lista monumentelor istorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *