Balanța comercială a Uniunii Europene a revenit pe un trend pozitiv în al doilea trimestru al anului 2023, înregistrând un excedent după șase trimestre consecutive de deficit, conform datelor publicate de Eurostat, Oficiul European pentru Statistică.

Datele recente privind comerțul arată o scădere a exporturilor cu 2% și a importurilor cu 3,5% în trimestrul doi din 2023, rezultând un excedent comercial de aproximativ un miliard de euro. Acesta reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de deficitul de 155 de miliarde de euro înregistrat în al treilea trimestru al anului 2022, cel mai înalt deficit înregistrat din 2019.

Scăderea importurilor din afara UE în trimestrul doi din 2023 a fost influențată de declinul de 15,6% în ceea ce privește energia și de 10,9% la materiile prime, în comparație cu primele trei luni ale aceluiași an.

În ceea ce privește exporturile, s-au înregistrat scăderi în majoritatea sectoarelor, cu excepția utilajelor și vehiculelor, care au înregistrat o creștere de 2,5%. Cele mai semnificative scăderi ale exporturilor s-au înregistrat în sectorul energiei (cu o scădere de 22,5%) și la materiile prime (cu o scădere de 9,3%).

În trimestrul doi din 2023, UE a înregistrat un excedent comercial de 15,6 miliarde de euro la alimente, băuturi și tutun, precum și un excedent de 48,5 miliarde de euro la produse chimice.

Pe de altă parte, în intervalul aprilie-iunie 2023, a fost înregistrat un excedent comercial de 52,4 miliarde de euro la utilaje și vehicule, marcând a treia creștere trimestrială consecutivă în acest sector.

În ceea ce privește energia, balanța comercială a UE a cunoscut o îmbunătățire, trecând de la un deficit de 115,3 miliarde de euro în primele trei luni ale anului 2023 la un deficit de 100 de miliarde de euro în trimestrul doi al aceluiași an.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *