Europarlamentarul Vlad Gheorghe a adresat o cerere fermă premierului Marcel Ciolacu, solicitând publicarea protocolului referitor la acordul „aero-Schengen” încheiat cu Austria. Gheorghe a afirmat pe Facebook că va lua măsuri legale dacă documentul nu va fi făcut public și a subliniat că acesta conține, potrivit afirmațiilor sale, concesii semnificative făcute de Guvernul României în detrimentul intereselor țării.

Reacția eurodeputatului a venit în urma unui text trimis de Austria președinției spaniole a UE, prin care aceasta confirmă acordul cu România și Bulgaria privind „Schengen Air” – intrarea fără controale la frontierele aeriene. Eurodeputatul a criticat presupusele clauze ale protocolului, susținând că Guvernul României ar fi acceptat preluarea de mii de migranți din Austria, întărirea granițelor terestre în loc să le elimine, renunțarea la despăgubirile cu miliarde de euro datorate de austrieci și supunerea țării unor condiții suplimentare pentru aderarea la „adevăratul Schengen”, cel rutier.

Vlad Gheorghe a cerut transparență și a invocat legea răspunderii ministeriale, exprimându-și nemulțumirea față de ceea ce el consideră a fi o cedare excesivă în favoarea Austriei. Eurodeputatul a subliniat că dreptul României de a intra în spațiul Schengen ar fi trebuit să fie exercitat în mod integral, fără concesii semnificative, și a acuzat Guvernul că încearcă să prezinte aceste acțiuni ca pe o favoare. De asemenea, a adăugat că va acționa în instanță pentru a dezvălui adevărul în această chestiune.

Ministerul de Interne de la Viena a precizat că acordul necesită aprobarea tuturor statelor membre ale UE înainte de a fi pus în aplicare, iar introducerea regulamentului „aero-Schengen” ar putea avea loc cel mai devreme în martie 2024. Ministerul austriac de Interne a negat existența negocierilor privind aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen, afirmând că nu există un termen stabilit pentru acest proces.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *