Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a făcut un anunț surprinzător vineri, în cadrul unei conferințe de presă, exprimându-și intenția de a candida ca independent pentru un nou mandat în Parlamentul European (PE). Acesta a subliniat că va demara procesul de strângere a semnăturilor necesare pentru validarea candidaturii sale.

„Vreau să îmi declar candidatura pentru Parlamentul European ca independent, dar nu singur. Independență, dar nu singur înseamnă că am încercat și continui să construiesc o mișcare verde progresistă, cu politici moderne europene, așa cum le văd eu. Am alături de mine două mici partide, ACUM și SENS, care fac parte din această coaliție. Colaborez cu organizații din societatea civilă, organizații studențești și lucrez cu tinerii, așa că nu sunt singur. Sunt încântat că fac parte și din familia verde europeană, care susține acest proiect de dezvoltare în România. Credem cu toții că țara noastră are nevoie de un partid și de o mișcare cu adevărat, nu doar în nume, ci și în fapte”, a explicat Nicu Ștefănuță în cadrul conferinței de presă.

Ștefănuță a precizat că trebuie să strângă 100.000 de semnături pentru a-și depune candidatura independentă și că ar avea nevoie de 300.000 de voturi pentru a obține un nou mandat de europarlamentar.

El a subliniat că alegerile europarlamentare sunt singurele care au avut succes în privința candidaților independenți, menționând nume precum Tokes Laszlo, Elena Băsescu și Mircea Diaconu. Potrivit unui sondaj realizat în 2023, aproximativ 30% dintre români ar fi dispuși să voteze un candidat independent la europarlamentare, fapt explicat de „dezamăgirea față de partidele în general”.

La conferința de presă a eurodeputatului Nicu Ștefănuță au fost prezenți și europarlamentarii Thomas Waitz (Austria), co-președinte al Verzilor Europeni, și Alexandra Geese (Germania), vicepreședinte al Grupului Verzilor.

În decembrie 2023, Ștefănuță a fost ales în funcția de vicepreședinte al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană (ALE) din Parlamentul European, devenind primul europarlamentar român membru al Grupului Verzilor și primul ales în această funcție din Europa de Est.

În septembrie 2023, Nicu Ștefănuță a fost unul dintre fondatorii Coaliției Verde Progresiste, alături de partidele Volt, ACUM și SENS, la București.

Ales pe lista USR, Ștefănuță se află la primul mandat de europarlamentar. A demisionat din USR în ianuarie 2023 și în prezent este independent.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *