Europarlamentarul Corina Creţu a subliniat, în urma dezbaterilor din Parlamentul European referitoare la raportul privind reducerea inegalităților și promovarea incluziunii în rândul copiilor și familiilor în timpuri de criză, că aproape 25% dintre copiii europeni sunt expuși riscului sărăciei. În contextul marcării Zilei Mondiale a Drepturilor Copiilor, Creţu a insistat asupra nevoii de acces gratuit la servicii medicale și educație pentru copiii afectați de sărăcie.
În România, europarlamentarul a atras atenția asupra disparităților evidente în viața copiilor încă de la naștere, menționând îngrijorătoarele statistici referitoare la mortalitatea infantilă și la peste 1,5 milioane de copii expuși riscului sărăciei sau excluziunii sociale în 2021. Creţu a evidențiat impactul semnificativ în mediul rural, cu un procent de 50,1% dintre copii afectați. De asemenea, a subliniat restrângerea dreptului la educație de calitate prin fenomenul abandonului școlar, care a afectat 35.000 de elevi în anul 2021.
Europarlamentarul Corina Creţu consideră că responsabilitatea actualului guvern este să acționeze ferm pentru asigurarea drepturilor fundamentale ale fiecărui copil, inclusiv dreptul la educație, sănătate, joacă și un mediu sigur. Într-un apel la acțiune colectivă, Creţu subliniază posibilitatea de a crea un viitor mai luminos în care niciun copil să nu fie limitat de condițiile socio-economice. Ea pledază pentru transformarea drepturilor copiilor dintr-un privilegiu într-o realitate accesibilă fiecărui copil, pentru a le permite să-și dezvolte armonios potențialul.
Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, sărbătorită în fiecare an pe 20 noiembrie, a fost menționată de Creţu ca o ocazie importantă de a sublinia necesitatea respectării drepturilor fundamentale ale copiilor, reafirmând importanța adoptării Declarației Drepturilor Copilului de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 1959.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.