Europa va fi consultată, dar în final exclusă, din negocierile de pace dintre SUA, Rusia și Ucraina, conform declarațiilor emisarului lui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg.

Într-un interviu acordat presei internaționale, Keith Kellogg, trimisul special al președintelui american, a afirmat că Europa nu va participa activ la negocierile de pace privind războiul din Ucraina. Acesta a declarat că țările europene sunt binevenite să contribuie cu idei și resurse financiare pentru apărare, dar că prezența lor la masa negocierilor „nu se va întâmpla”.

„Prietenilor mei europeni le-aș spune: intrați în dezbatere nu plângându-vă că nu sunteți la masă, ci venind cu propuneri concrete și sporind cheltuielile pentru apărare”, a declarat Kellogg în marja Conferinței de Securitate de la München.

Afirmațiile sale au provocat îngrijorare în rândul liderilor europeni, care consideră securitatea Europei strâns legată de soarta Ucrainei. Președintele polonez, Donald Tusk, a avertizat că „Europa are nevoie urgentă de un plan propriu de acțiune privind Ucraina și securitatea noastră, altfel alții vor decide viitorul nostru”.

În discursul său de la München, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat temerile europenilor, spunând că Ucraina nu va accepta o înțelegere făcută pe la spatele său. „Nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina. Nicio decizie despre Europa fără Europa”, a declarat el.

În același timp, SUA pun presiune pe Ucraina pentru un acord economic legat de resursele sale minerale. Donald Trump i-a propus lui Zelenski ca SUA să preia controlul a 50% din rezervele de pământuri rare ale Ucrainei, în schimbul unui sprijin de securitate. Zelenski a refuzat inițial, însă negocierile continuă.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat Europa să rămână alături de SUA, subliniind că alianța trebuie să-și crească cheltuielile pentru apărare peste pragul de 3% din PIB.

În acest context tensionat, viitorul negocierilor rămâne incert, iar Europa trebuie să decidă urgent cum va reacționa la o posibilă marginalizare în procesul de pace.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.