Consilierul guvernatorului BNR, Eugen Rădulescu, avertizează că deficitul bugetar va necesita măsuri drastice începând din 2025, inclusiv creșterea taxelor.

Într-o intervenție la Digi24, consilierul guvernatorului BNR, Eugen Rădulescu, a declarat că România va trebui să înceapă să reducă deficitul bugetar în mod semnificativ din 2025, iar acest proces nu va fi posibil fără o creștere a taxelor. El a subliniat că deficitul ridicat nu este cauzat de o fiscalitate scăzută, ci de numeroasele excepții fiscale, dând ca exemplu avocații, care plătesc mult mai puțin decât alte categorii de contribuabili.

Rădulescu a menționat trei posibile căi de a crește veniturile la buget: îmbunătățirea colectării TVA, eliminarea unor facilități fiscale și creșterea taxelor, în special a TVA-ului.

„Deficitul de încasare la TVA este de 36%, în timp ce media UE este de 5%. Dacă nu putem corecta această problemă, singura soluție rapidă rămâne creșterea taxelor”, a explicat consilierul.

El a mai subliniat și necesitatea unor reforme în ceea ce privește cheltuielile publice, cum ar fi reducerea numărului de comune și județe, dar a avertizat că aceste măsuri vor dura timp.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews