Cu toții am făcut măcar o data greșeala de a folosi cuvintele „creier” și „minte” cu același sens însă este descoperit si analizat de către cercetători că cele două sunt total distincte. Ce le diferentiază?
Pentru început haideti să aflăm ce este creierul și ce este mintea conform studiilor:
CREIERUL este organul situat în interiorul craniului nostru care reglează toate funcțiile fizice ale corpului uman. Este o parte vitală a sistemului nostru nervos central (SNC) care servește drept centru pentru colectarea, organizarea și diseminarea informațiilor în întregul corp. Majoritatea organelor corpului nostru sunt sub controlul său.
MINTEA este un concept care a fost dezbătut și explorat de savanți, oameni de știință și teologi de secole. Definiția convenită a minții este că aceasta este rețeaua complexă de procese de gândire și conștiință care ia naștere din activitatea neurologică a creierului. Ne putem împărți mintea în trei straturi: conștient, inconștient și subconștient.
În cel mai simplu mod, mintea se referă la capacitatea noastră de a gândi, simți și de a lua parte la activitate fizică. Creierul, pe de altă parte, se referă la organul fizic din capul nostru care susține aceste funcții.
Iată trei diferențe cheie între cele două:
- Creierul este compus din neuroni și vase de sânge; pe de altă parte, mintea este abstractă și nu este alcătuită din neuroni sau vase de sânge.
- Creierul controlează mișcările, emoțiile și diferitele funcții ale corpului unei persoane; mintea face aluzie la moralitatea, raționamentul și înțelegerea unei persoane.
- Creierul este un organ fizic; poate fi atins sau văzut; totuși, mintea este intangibilă; nu poate fi nici atins, nici văzut.
Boli ale creierului vs. tulburări ale minții
Creierul poate dezvolta boli și tulburări și poate suferi traume, toate fiind ușor de diagnosticat. Nu același lucru se poate spune despre minte, o modificare a minții nu poate fi etichetată drept „boală” deoarece nu este observabilă cu o radiografie, RMN sau o anamneză medicală obișnuită. În aceste cazuri, ne referim la tulburări psihologice.
Orice boală, problemă a creierului sau modificare a neurotransmițătorilor afectează sănătatea mintală.
Un exemplu în acest sens este deficiența de serotonină, care ar afecta starea de spirit. Totuși, acest lucru poate fi inversat dacă avem grijă de concentrarea noastră mentală și mergem la terapie pentru că mintea modifică și creierul.
Creierul controlează fiziologia –» Mintea controlează ceea ce gândești și simți
Creierul acționează ca o clădire, în timp ce mintea este entitatea care îi dă viață, o decorează și o locuiește. Astfel, în timp ce creierul structurează fiecare proces fiziologic, mintea este expresia intangibilă a fiecărui gând, emoție, experiență procesată, credință construită sau frica.
În ciuda acestor lucruri ambele dimensiuni sunt interconectate și, pentru a le înțelege, este imposibil să se separe una de cealaltă. Creierul fără minte ar fi nul pentru orice ființă.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.