Odată cu apariția mașinilor electrice în țară, tot mai mulți români își pun următoarea întrebare: este mai ieftin să ai o mașină electrică decât una pe benzină?
Analiștii Erste: „S-a presupus de mult timp că nivelul costurilor de exploatare al vehiculelor electrice în comparație cu cele ale automobilelor cu motor cu ardere internă sunt mai mici. Cu toate acestea, creșterile semnificative ale prețurilor energiei electrice au schimbat această idee. Conform unui model dezvoltat de Agenția Internațională de Energie, este acum evident că costurile de funcționare ale unui EV nu pot fi considerate întotdeauna mai mici decât cele ale unui motor pe benzină”.
Modelul Agenției ia în considerare mai multe ipoteze care influențează costul de a deține o mașină: prețul, cheltuielile cu combustibilul și energia electrică, costurile de întreținere. Acestea sunt în general mai mari pentru VE, stimulentele fiscale, precum și alte subvenții.
Numărul stațiilor de încărcare este în creștere, dar nu este încă destul pentru a asigura o situație favorabilă pentru a trece pe mașini electrice. Infrastructura publică de stații de încărcare pentru mașinile electrice este unul dintre motivele pentru care aceste vehicule au câștigat popularitate în vestul și nord-vestul Europei. Chiar dacă rețelele de încărcare publică au crescut rapid, Europa Centrală și de Est (ECE) se află în jumătatea inferioară a clasamentului.
Astfel, doar Slovenia are mai mult de 50 de stații publice de încărcare la 100 de locuitori, în timp ce alte țări din ECE se apropie de acest prag.
Erste Group: „Din cauza unei proporții considerabile a populației din Europa Centrală și de Est care locuiește în clădiri de apartamente vechi, construirea de stații de încărcare în astfel cartiere reprezintă o provocare.”
Numărul stațiilor de încărcare pentru mașini electrice a urcat la 1.350 în România: din totalul acestora, 58% sunt de 22 kW (AC), 40% între 22 k W – 150 kW (DC) și 2% peste 150 kW (ultrarapide).
Aproximativ 30% din infrastructura publică de încărcare din România se află în zona de retail (centre comerciale). În 2021 existau în aceste zone 270 de stații, anul trecut numărul lor a urcat la 374. 44% dintre acestea sunt DC cu încărcare rapidă sau ultrarapidă.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.