Cancerul de col uterin, denumit și cancer cervical, reprezintă aproximativ 8% din totalul deceselor cauzate de cancer și este provocat de mutații ale ADN-ului celular, care determină o creștere anormală a celulelor din mucoasa colului uterin.

Această formă de cancer poate afecta țesuturile mai profunde ale colului uterin și se poate răspândi în alte părți ale corpului, inclusiv plămâni, ficat, vezică, vagin și rect. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul de col uterin se află pe locul patru în rândul celor mai frecvente tipuri de cancer la nivel global, cu aproximativ 604.000 de cazuri noi și 342.000 de decese în 2020.

Această boală afectează mii de femei în fiecare an la nivel mondial, inclusiv multe în vârstă de 30 de ani. Chiar dacă au fost înregistrate îmbunătățiri semnificative în domeniul radioterapiei, cancerul revine în aproximativ o treime din cazuri, ceea ce evidențiază necesitatea unor noi abordări terapeutice.

Potrivit cercetărilor prezentate la Congresul Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO) din 2023, s-ar putea să fi fost realizat cel mai mare avans în tratamentul cancerului de col uterin din ultimele două decenii, folosind un set de medicamente existente și accesibile înaintea tratamentelor convenționale de radioterapie.

Cancer Research UK, care a susținut financiar studiul, a descris rezultatele ca fiind „remarcabile” și speră că în curând clinicile din Marea Britanie vor începe să aplice acest tratament la pacienți.

Conform dr. Iain Foulkes, de la Cancer Research UK, „timing-ul este crucial în tratamentul cancerului,” și există tot mai multe dovezi care indică valoarea administrării unor cicluri suplimentare de chimioterapie înainte de alte tratamente, precum chirurgia și radioterapia, pentru mai multe tipuri de cancer.

În cadrul acestui studiu, 250 de femei diagnosticate cu cancer de col uterin au primit un tratament nou, constând într-o terapie intensivă de șase săptămâni cu carboplatin și paclitaxel, urmată de tratamentul obișnuit cu radioterapie, cisplatin administrat săptămânal și brahiterapie.

Alte 250 de femei, din grupul de control, au primit numai tratamentul obișnuit cu chimioradioterapie.

Rezultatele obținute după cinci ani au arătat că 80% dintre femeile care au primit noul tratament erau în viață, iar la 73% dintre acestea, cancerul nu recidivase sau nu se răspândise.

În comparație, în grupul care a primit tratamentul obișnuit, 72% erau în viață, iar la 64% dintre ele, cancerul nu recidivase sau nu se răspândise.

Dr. Mary McCormack, cercetător principal de la Institutul de cancer al University College London (UCL) și spitalele universitare UCLH, a declarat că „acest studiu arată că administrarea acestei scurte terapii de chimioterapie suplimentare imediat înainte de chimioradioterapie standard poate reduce riscul de recidivă a cancerului sau de deces cu 35%.”

Deoarece medicamentele folosite în tratamentul nou sunt accesibile, ieftine și deja aprobate pentru utilizare la nivel global, experții consideră că această abordare ar putea deveni rapid un nou standard de tratament.

Cu toate acestea, se subliniază că nu toate femeile cu cancer de col uterin ar putea obține aceleași beneficii, deoarece acestea au fost administrate în cazul unor cancere care nu se răspândiseră în alte părți ale corpului. De asemenea, medicamentele pot avea efecte secundare nedorite, cum ar fi greața sau căderea părului.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *