În urma secetei severe din iulie și august, epavele unor nave naziste încărcate cu explozivi, scufundate în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, au ieșit la iveală în apropierea orașului-port Prahovo din Serbia, conform Agerpres.

Patru nave scufundate înainte de 1950 au fost, de asemenea, dezvăluite în Parcul Național Dunăre-Drava din Ungaria, lângă Mohacs, unde nivelul Dunării a scăzut la doar 1,5 metri din cauza caniculei și a secetei persistente.

În Prahovo, epavele fac parte dintr-un grup de sute de nave scufundate de flota nazistă de la Marea Neagră în 1944, în timpul retragerii din fața avansului sovietic. Aceste epave pot constitui un obstacol semnificativ pentru traficul fluvial, mai ales în perioadele de scădere a nivelului apei.

Unele dintre navele descoperite sunt încă echipate cu turete, punți de comandă și catarge rupte, în timp ce altele sunt în mare parte îngropate în bancurile de nisip. Endre Sztellik, paznic în Parcul Național Dunăre-Drava, a menționat: „Încă nu știm exact ce este. Din păcate, epava se deteriorează pe măsură ce oamenii se interesează de ea și bucăți din ea dispar.”

În Budapesta, nivelul Dunării a scăzut marți la 1,17 metri, apropiindu-se de minimul istoric de 0,4 metri înregistrat în octombrie 2018. În timpul inundațiilor, nivelul apei poate depăși șase metri.

Serviciul european pentru climă Copernicus a raportat că Europa de Est se confruntă cu condiții secetoase critice, afectând culturile și vegetația. Precipitațiile recente ar putea crește nivelul Dunării până la aproximativ trei metri la Mohacs până la sfârșitul săptămânii, ascunzând din nou epavele.

În Polonia, nivelul Vistulei a scăzut la un minim record, dezvăluind bancuri de nisip în Varșovia. Scăderea extremă a nivelului apei a permis filmarea unui elan traversând cursul de apă într-o secțiune rurală.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews