logo
RNTV Live

Epava din Costinești începe sa se deterioreze! Aceasta va fi cu timpul pe fundul mării

Imagine-WhatsApp-2024-02-12-la-09.04.06_4a32e104
Constantin Corina

Stația emblematică din Costinești se apropie treptat de nivelul mării. De decenii, epava “Evanghelia” fascinează privirile turiștilor și ale locuitorilor din județul Constanța, dar din cauza furtunilor recente, nava începe să se deterioreze.

Epava “Evanghelia”, odată proprietatea miliardarului grec Aristotel Onassis, a devenit simbolul inconfundabil al localității Costinești acum 56 de ani, atunci când a eșuat pe coasta noastră. Încărcată cu povești și mister, această navă își găsește locul în inimile locuitorilor și ale turiștilor, devenind o atracție emblematică a stațiunii.

„A fost o furtună puternică și s-a rupt… asta e soarta epavelor, de obicei. Așa se întâmplă peste tot, are 50 sau 60 de ani de când tot e acolo. La un moment dat cred va trebui dată jos, mai ales că se desprind bucăți de metal din ea. A rezistat atât de mult, de altfel. Au fost o groază de epave, și la Vama Veche, și peste tot. Aceasta a urcat pe un banc de stâncă și a rămas acolo înfiptă. S-a rupt de la jumătate, în partea în care este mai adâncă apa, adică în pupă are 7-8 metri apa, iar la jumătate are un metru, stai cu apa până la brâu în ea, în picioare. În partea în care este apa adâncă, rupându-se de la jumătate, se lasă într-o parte și bineînțeles și în proră va fi la fel. În proră sunt vrei 3 metri adâncime, se va culca și acolo.

Toată lumea e atașată, vă dați seama. Și noi suntem. E simbolul Costineștiului, dar, eu sper că va fi ca în cazul Obeliscului (construit în anii 1970, Obeliscul este simbolul „oficial” al Costineștiului) de după inundație – la un moment dat să punem altă navă în locul ei. Dacă așa s-a împământenit în Costinești, adică să avem o epavă, om găsi vreun vapor stricat pe undeva, tot vechi, să-l punem în loc.”, ne-a spus Nicu Serafim, șef salvamari Costinești, în premieră pentru DCNEWS.

În urma cu un an, primarul din Costinești a trimis o adresă către Guvernul României pentru a afla cine ar trebui să se ocupe de epavă. Nu a primit niciun răspuns.

Nu s-a stabilit clar cine este proprietarul navei și cine are responsabilitatea de a efectua lucrările necesare pentru securizarea zonei. Nici Autoritatea Navală Română, nici Apele Române nu își asumă responsabilitatea pentru epava din Costinești. Întrebările adresate Ministerului Transporturilor au rămas fără răspuns clar, indicând că nicio autoritate nu se implică în gestionarea situației epavei.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor