Cinci milioane de cetățeni români s-au stabilit în diverse țări europene, iar companiile care aleg să investească în România se confruntă cu dificultăți în recrutarea de personal.

Cu o populație de 19 milioane de locuitori, România se confruntă cu o problemă alarmantă a declinului demografic. Peste 5 milioane de români au ales să plece din țară în căutarea unei vieți mai bune în statele din Europa de Vest. Pe 21 august, Federația Asociațiilor Românilor din Europa (Fadere) a emis un apel urgent către guvern, solicitând acțiuni imediate pentru a contracara această tendință de scădere demografică, potrivit informațiilor din Le Monde, preluate de Rador.

„Migrația către Occident capătă proporții alarmante și mulți dintre candidații la plecare sunt tineri”, a declarat Daniel Tecu, președintele Fadere, într-o scrisoare deschisă adresată guvernului. Calitatea proastă a serviciilor publice, corupția birocratică, lipsa infrastructurii rutiere și un sistem de sănătate învechit sunt tot atâția factori care îi împing pe români să-și părăsească țara. Deși Uniunea Europeană oferă fonduri, pierderea forței de muncă riscă să pună în pericol utilizarea acestora.

De la căderea regimului comunist în 1989, un sfert din populația României a venit în Europa de Vest.

Această hemoragie demografică s-a intensificat după ce țara a aderat la Uniunea Europeană în 2007. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe de la București, mulți dintre acești migranți au optat pentru țări latine. Italia a primit 1.137.000 de români, Spania are 1.087.000 și Marea Britanie 950.000. Urmează Germania cu 826.000, iar Franța este pe locul zece, cu 106.000 de români.

Mai multe informații găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *