Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat vineri că grupul său de monitorizare a siguranței nu a găsit nicio legătură certă între medicamentele populare GLP-1, utilizate pentru diabet și scăderea în greutate, cum ar fi Ozempic și Wegovy, și cancerul tiroidian, în urma unei analize care a durat câteva luni.

Comitetul de experți al EMA a examinat datele non-clinice, clinice și post-comerciale legate de aceste medicamente și a concluzionat că nu este necesară, la acest moment, nicio actualizare a informațiilor de prescriere a acestor tratamente.

Din aprilie, agenția a monitorizat utilizarea agoniștilor receptorilor GLP-1 (analogi ai peptidei-1 asemănătoare glucagonului), o clasă de medicamente folosite pentru diabet și pentru scăderea în greutate, care include Ozempic și Wegovy, pentru a identifica eventuale semne care să sugereze o creștere a riscului de cancer tiroidian.

Grupul de siguranță a examinat datele referitoare la Ozempic, un medicament popular pentru diabet produs de compania daneză Novo Nordisk, și la tratamentul pentru scăderea în greutate, Wegovy, care conține același ingredient activ, semaglutida.

De asemenea, grupul de experți a evaluat datele aferente altor două medicamente produse de Novo Nordisk: Victoza, folosit pentru diabet, și Saxenda, folosit în tratamentul obezității, care conțin liraglutidă.

De asemenea, au făcut parte din analiză medicamentele produse de concurenți, cum ar fi Trulicity (dulaglutidă) de la grupul farmaceutic Eli Lilly și Bydureon (exenatidă) de la compania britanică AstraZeneca.

Grupul de experți a menționat că producătorii acestor medicamente trebuie să continue monitorizarea atentă a aspectelor legate de siguranță și să raporteze orice date noi autorităților de reglementare.

În luna iulie, EMA a inițiat o revizuire a grupului de medicamente GLP-1 după ce autoritatea de reglementare a sănătății din Islanda a semnalat trei cazuri de pacienți care au raportat gânduri suicidare sau automutilare după utilizarea medicamentelor Novo.

Agoniștii receptorilor GLP-1, inițial dezvoltați pentru a ajuta la controlul glicemiei la pacienții cu diabet, au și efecte care încetinesc digestia, reduc foamea, și sunt utilizați în afara indicatiei pentru scăderea în greutate. De exemplu, Mounjaro, un medicament similar pentru diabet produs de compania americană Eli Lilly, este utilizat în afara indicatiei pentru pierderea în greutate.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *