Sursă foto: arq.ro

Pentru încă o dată, guvernul elveţian a spus nu unei transferări de arme destinate Ucrainei, de data aceasta vechi tancuri Leopard 1 aparţinând Ruag, grupul de apărare publică.

Vânzarea celor 96 de tancuri ,,nu este posibilă pe baza dreptului în vigoare” este concluzia la care a ajuns Consiliul Federal, potrivit unui comunicat al guvernului federal.

,,O astfel de vânzare ar fi în special în contradicţie cu legea privind materialul de război şi ar antrena o schimbare a politicii de neutralitate a Elveţiei”, susțin cei şapte membri ai Consiliului Federal.

Legea pe care Consiliul Federal o interpretează strict interzice exportul sau reexportul de material de război către o ţară aflată în conflict.

Chiar dacă sunt în desfăşurare o serie de discuţii în special în parlament pentru a încerca să se relaxeze puţin principiul neutralităţii, decizia guvernului federal vine fără mare surpriză, unul dintre fundamentele filosofiei politice şi diplomaţiei elveţiene.

Parlamentul propune o reformă a legislaţiei care ar permite reexportul de material de război spre o ţară aflată în război dacă aceasta este folosit în dreptul la autoapărare, în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU sau o majoritate de două treimi din Adunarea Generală a Naţiunilor Unite sancţionează încălcarea dreptului internaţional, iar ţările cumpărătoare semnează o declaraţie de nereexport.

Aceasta din urmă ar putea fi limitată la 5 ani.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *