Miliardarul american Elon Musk a fost de acord să vândă o parte din activele Starlink către Departamentul Apărării al SUA

Elon Musk a acceptat vânzarea unor active Starlink către Departamentul Apărării al SUA, ceea ce poate afecta accesul Ucrainei la internetul prin satelit, a dezvăluit biograful lui Musk, Walter Isaacson, pentru The Washington Post pe 13 septembrie.

„Ceea ce a făcut el, cred că este decizia corectă, a decis să vândă și să dea controlul total asupra unei anumite cantități de echipamente și servicii Starlink armatei americane, astfel încât să nu mai controleze termenii de utilizare”, a spus Isaacson.

El a mai sugerat că armata ucraineană are doar acces limitat la conectivitatea Starlink în estul Ucrainei, lângă Crimeea.

Elon Musk a discutat cu consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, și cu generalul armatei americane, Mark Milley, înainte de a transfera o parte din echipamentele și serviciile de internet prin satelit Starlink sub controlul Pentagonului, conform informațiilor publicate de „The Washington Post“.

În timpul atacului asupra portului Sevastopol din Crimeea ocupată în noaptea de miercuri, 13 septembrie, rețeaua Starlink a suferit o defecțiune semnificativă, potrivit analiștilor NetBlocks. Aceasta a reprezentat cea mai gravă defecțiune în ceea ce privește conexiunea la rețea din septembrie, cu o calitate a semnalului aproape la zero.

Elon Musk respinge teoria „trădării” intereselor americane după ce le-a ordonat anul trecut inginerilor săi să închidă reţeaua de sateliţi de comunicaţii Starlink pentru a opri un atac ucrainean asupra flotei ruse de la Marea Neagră.

Precedentul incident

Conform cărții autobiografice a lui Musk, scrisă de Walter Isaacson, decizia de a opri sateliții care ar fi permis atacul ucrainean a fost motivată de o puternică teamă a miliardarului că Rusia ar fi răspuns cu arme nucleare în cazul unui atac ucrainean asupra Crimeei. Această temere a fost rezultatul discuțiilor lui Musk cu înalți oficiali ruși.

În timp ce dronele subacvatice ucrainene echipate cu explozivi se apropiau de flota rusă, acestea au pierdut conectivitatea și au eșuat pe țărm fără să producă pagube, ca urmare a ordinului generat de teama lui Musk asupra unui posibil „mini Pearl Harbour”, se arată în carte.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *