Reprezentanții elevilor din România, în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii, au elaborat un proiect de Statut al Elevului. Conform acestui proiect, elevii ar avea dreptul la „timp pentru odihnă”, iar după 7 săptămâni consecutive de cursuri, ar urma să beneficieze de două săptămâni de vacanță
Elevii din România, în colaborare cu Organizația Salvați Copiii, au depus un proiect de Statut al Elevului la Ministerul Educației, făcându-l public joi. Documentul propus stipulează că elevii au dreptul la odihnă și vacanță, stabilind limitele zilnice de ore de activitate în funcție de nivelul de învățământ. Se preconizează că pentru învățământul primar ar fi 4 ore pe zi, pentru învățământul gimnazial 5 ore pe zi, iar pentru învățământul liceal și tehnologic 6 ore pe zi.
Proiectul mai prevede că cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare și clasele I și a II-a nu ar trebui să înceapă înainte de ora 8.00 și să nu se termine mai târziu de ora 14.00, în timp ce pentru celelalte clase, programul elevilor ar începe după ora 8:00 și nu ar depăși ora 19:00. De asemenea, elevii ar beneficia de o vacanță de două săptămâni după 7 săptămâni consecutive de cursuri.
Proiectul mai conține prevederi referitoare la autonomia elevilor în desfășurarea activităților școlare, cum ar fi posibilitatea consolidării materiei suplimentare la propunerea cadrelor didactice. Elevii doresc, de asemenea, să aibă mai multă independență, solicitând ca contractul educațional încheiat de părinți să vizeze doar drepturile și obligațiile acestora, fără a se referi la drepturile și îndatoririle elevilor, reglementate exclusiv de statut.
Alte prevederi ale proiectului includ posibilitatea promovării a doi ani de studii într-unul pentru elevii cu performanțe deosebite, accesul nediscriminatoriu în unitățile de învățământ și dreptul la respectarea personalității și individualității elevilor. Elevii solicită, de asemenea, acces la înregistrările sistemului de supraveghere audio-video în cazul abaterilor disciplinare ale cadrelor didactice și asigurarea a cel puțin două ore de consiliere psihopedagogică pe an.
Statutul propus acordă atenție și aspectelor practice ale învățământului, cum ar fi accesul la internet, echipamente electronice, precum tablete sau laptopuri, și asigurarea unui mediu igienic și sigur în școli. Elevii doresc, printre altele, un ghiozdan cu o greutate care să nu depășească 10% din greutatea copilului și interzicerea amenajării toaletelor în afara clădirilor școlare.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews