În fața instanței, avocații Elenei Udrea au pledat pentru eliberarea condiționată a fostului ministru, susținând că și-a ispășit pedeapsa și că menținerea sa în penitenciar accentuează suferința unei mame și a unui copil.
Apărarea Elenei Udrea, reprezentată de avocații Veronel Rădulescu și Octavian Țopa, a depus marți în instanță documente care atestă executări silite și demersuri concrete pentru achitarea prejudiciului în dosarul „Gala Bute”. Aceștia au precizat că din suma de 9 milioane lei, Udrea a achitat deja peste 5,5 milioane, iar bunuri în valoare de peste 13 milioane lei sunt în curs de valorificare de către ANAF.
Totodată, avocații au contestat susținerile DNA conform cărora Udrea nu ar fi manifestat regret sau recunoaștere a faptelor. „Scopul pedepsei nu este spălarea creierului condamnatului, ci prevenirea recidivei. Udrea și-a asumat pedeapsa, a avut un comportament ireproșabil și a contribuit la educația altor deținute”, a spus avocatul Țopa, care a amintit cazurile altor foști demnitari, precum Adrian Năstase sau Liviu Dragnea, care au fost eliberați condiționat fără să-și fi recunoscut vinovăția.
Apărarea a adus în discuție și două plângeri deja admise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului privind modul în care Udrea a fost judecată, susținând că aceasta are dreptul să-și exprime opinia cu privire la sentințele primite și că pozițiile sale publice nu pot fi interpretate ca lipsă de remușcare.
Elena Udrea a luat și ea cuvântul, subliniind condițiile grele din penitenciar, demersurile făcute pentru a ajuta alte deținute și suferința separării de fiica sa. „Am cunoscut povești de viață, am învățat să ajut, am inițiat activități educative, am învățat femei să scrie și să citească. Anul acesta fiica mea merge în clasa I. Vreau să fiu acolo pentru ea”, a spus Udrea, emoționată.
Avocatul Veronel Rădulescu a amintit și episodul în care Udrea a fost operată de urgență și risca să-și piardă viața, criticând condițiile medicale din penitenciar și acuzând prelungirea inutilă a suferinței ei și a copilului său.
DNA, prin reprezentanta sa, a susținut că Udrea nu a înțeles gravitatea faptelor comise și nu a arătat un progres real în procesul de reintegrare socială. Procurorul a afirmat că „Udrea s-a prezentat ca o victimă a statului paralel și nu a arătat regret pentru faptele sale”.
Decizia instanței privind cererea de eliberare condiționată urmează să fie pronunțată.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.