Sursa: roaliment.ro

Efectele schimbării climatice ne afectează atât pe noi, prin dezastrele naturale însă si biodiversitatea din jurul nostru. Iar pescuitul fiind atât de des pus în practică, devine din ce în ce mai influențat de acestea in timp ce multi pescari actionează fără a sți aceste amenințări. Studiul Pescuitul în Marea Neagră și schimbările climatice realizat de Naciye Erdoğan Sağlam, Ertug Duzgunes și Hamdi Ogut ne prezină mai pe larg aceste probleme.

Pescuitul este un sector important pentru țările Mării Negre ca sursă majoră de locuri de muncă și profituri economice. Peste 298 de milioane de persoane trăiesc în țările Mării Negre și în împrejurimi 17 milioane locuiesc pe litoral. Ucraina și Turcia au cele mai lungi linii de coastă oferind avantaje în domeniul pescuitului acestor țări. Producția totală de pește a depășit 750.000 de tone în 2007 cu o creștere de 72 % comparativ cu datele din 2000.

Pește prins în Marea Neagra în țări

Impact

Numărul speciilor invazive crește pune mai multă presiune asupra stocurilor interne. Trebuie remarcat faptul că resursele halieutice au fost deja afectate de pescuitul excesiv și de poluare.

  • Scăderi și nereguli în precipitațiile pot afecta aportul de nutrienți în Marea Neagră prin intermediul râurilor, creând o reacție în lanț de jos în sus a rețelei trofice.
  • Numărul de zile cu temperaturi optime de 9,5-14,5oC a avut considerabil
    a crescut în aceeași perioadă.
  • Există o corelație bună între numărul de zile cu temperatura optimă și captură de pește.
  • Dacă sezonul de hamsii se scurtează, tot efortul de pescuit va fi desfășurat în acest sezon limitat, având un impact asupra stocurilor de pește.

Câteva probleme anticipate observate în ultimul deceniu
sunt:

1. eficiență scăzută în reproducere (calitatea scăzută a ovulelor și a spermei, schimbarea timpului de depunere a icrelor)

2. frecvența și apariția bolilor crescute (de exemplu, boala petelor albe în apă dulce și vibrioză în cuști marine)

3. perioadă mai lungă de creștere a bibanului în mediul marin.

Soluții

Programe de cercetare ar trebui conceput pentru a lua în considerare efectele încălzirii globale. Speciile pe cale de dispariție ar trebui să continue a fi listate și protejate. De asemenea, mai multe cercetări privind evaluarea stocurilor din punct de vedere economic specii importante de pești și măsuri conservatoare ar trebui luate pentru a proteja resursele acvatice
când este necesar.

Studiul poate fi găsit în sursa citată.

Sursa: researchgate.net

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *