Aroma de ierburi proaspete, sau mai exact substanța lor activă, mentolul, poate preveni deteriorarea cognitivă obișnuită în cazul bolii Alzheimer. Acest fapt a fost descoperit în urma unor studii recente efectuate pe animale de către Centrul de Cercetare Medicală Aplicată (CIMA) al Universității din Navarra, din Spania. Aceste cercetări au demonstrat că expunerea repetată la mentol poate modula sistemul imunitar și poate îmbunătăți abilitățile cognitive.
În special, oamenii de știință au observat că aroma de mentol este legată de o scădere a nivelului de interleukină-1-beta (IL-1β), o proteină care joacă un rol în răspunsul inflamator. Prin inhibarea acestei proteine, cercetătorii au reușit să îmbunătățească funcțiile cognitive la modelele de șoareci care sufereau de boala Alzheimer.
Echilibrul funcțional al creierului depinde de interacțiuni complexe între diverse tipuri de celule nervoase, celule ale sistemului imunitar și celule stem neuronale.
Diverse studii s-au concentrat asupra efectelor imunomodulatoare și neurologice ale mirosurilor, evidențiind o corelație între pierderea mirosului și apariția primelor simptome ale bolii Alzheimer, cum ar fi problemele de vorbire, dificultățile în activitățile zilnice, pierderea memoriei și dezorientarea spațio-temporală.
Dr. Juan José Lasarte, directorul Centrului de Cercetare Medicală Aplicată (CIMA) în domeniul Imunologiei și autorul principal al studiului, a afirmat că s-a confirmat faptul că mentolul are un efect de stimulare a sistemului imunitar la modelele animale și, surprinzător, expunerea scurtă la această substanță pe o perioadă de șase luni a prevenit declinul cognitiv la șoarecii cu boala Alzheimer. Cercetătorul a adăugat că mentolul a îmbunătățit și capacitatea cognitivă a șoarecilor tineri sănătoși.
Dr. Noelia Casares, cercetător în cadrul Programului de Imunologie și Imunoterapie și primul autor al lucrării, a subliniat că această cercetare reprezintă „un pas important în înțelegerea legăturii dintre sistemul imunitar, sistemul nervos central și simțul mirosului”. Rezultatele obținute sugerează că mirosurile și imunomodulatorii pot juca un rol important în prevenirea și tratamentul bolii Alzheimer.
Aceste descoperiri evidențiază potențialul mirosurilor și al imunomodulatorilor ca agenți terapeutici și, în cazul confirmării lor la oameni, ar putea deschide calea către dezvoltarea de terapii care se bazează pe stimularea și antrenarea sistemului olfactiv pentru a preveni sau atenua efectele bolii Alzheimer și ale altor afecțiuni asociate cu sistemul nervos central.
Sursa: dcnews.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.