logo
RNTV Live

EDITORIALUL DE LUNI. PSEUDO-JURNAL DE RĂZBOI ÎN ORIENTUL MIJLOCIU – PARTEA I

Israel – Hmas Fond
Felea Cristian

“Pentru orice lucru este o clipă prielnică și vreme pentru orice îndeletnicire de sub cer. Vreme este să te naști și vreme să mori; vreme este să sădești și vreme să smulgi ceea ce ai sădit. (…) Vreme este să iubești și vreme să urăști. Este vreme de război și vreme de pace. (…) Am văzut zbuciumul pe care l-a dat Dumnezeu fiilor oamenilor, ca să se zbuciume.”

Ecleziastul (3:1-10)

Vineri, 6 octombrie ac., Contributors mi-a publicat articolul De ce a trebuit să moară Jamal Khashoggi? (vezi aici), în care am inserat un întreg capitol critic față de politica liderului Likud și șef al guvernului de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu, și reproduc mai jos câteva fraze:

Încântat, probabil, de “reformele” de acasă, prin care a gâtuit justiția pentru a-și “orbaniza” fără griji guvernarea, Benjamin Netanyahu a venit în septembrie ac. în fața Adunării Generale a ONU cu un discurs provocator. Discursul a fost imediat dezaprobat de liderii palestinieni, iar șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, emirul Qatarului a remarcat că: “Ierusalimul răspunde inițiativelor arabe de pace și normalizare cu și mai multă intransigență și extremism naționalist ultra-ortodox, așa cum de altfel se poate vedea prin componența coaliției de guvernare, prin măsurile de extindere a coloniilor evreiești din teritoriile palestiniene, prin atacurile asupra locurilor sfinte ale islamului din Ierusalim și prin represiunea draconică îndreptată împotriva populației din Gaza”. (…) Lui Benjamin Netanyahu nu i-au reușit prea multe în actualul mandat și chiar dacă a alergat demonstrativ cu un marker roșu pe o hartă a Orientului Mijlociu, nu are cum să livreze ceva concret în acest moment. Poziția sa politică reală este aceea a unui vânător de iluzii, așa cum, pe vremuri, mulți politicienii britanici argumentau în legătură cu prestațiile lui Benjamin Disraeli.

Bibi Netanyahu și markerul roșu în fața Adunării Generale ONU. Sursa: thehill.com

Nu mă așteptam, totuși, ca atitudinea provocatoare a lui Benjamin Netanyahu și a cabinetului său, rezultat după alegerile din 2022, să primească atât de rapid o replică atât de teribilă, care să coste viața a peste 1.400 de civili israelieni căzuți pradă măcelarilor teroriști din Brigăzile Al-Qassam (“aripa militară” a Hamas) și Jihadul islamic, cărora să li se adauge peste 250 de ostatici, dintre care 30 de copii (inclusiv un sugar de 10 luni!) și 40 de vârstnici (peste 70 de ani). A fost zguduitor, de-a dreptul pentru mine toată acea avalanșă de știri care a urmat sâmbătă, 7 octombrie și de atunci până astăzi la, iată, mai bine de o lună de la acel cumplit atac.

Ulterior, pe măsură ce evenimentele au început să se decanteze, am înțeles că, în aceleași zile în care Benjamin Netanyahu ținea discursul provocator – al “markerului roșu” – la ONU (vezi aici), undeva în Liban se întâlneau agenții secreți iranieni ai Gărzilor Revoluționare, lideri ai Hamas, ai Hezbollah și tatonau planificarea unui atac de anvergură în sudul Israelului, care să fie cât mai sângeros, cu cât de multe victime civile posibil, pentru ca să fie atinse două scopuri imediate: (i) poporul evreu să fie îngrozit și să intre în panică și (ii) Tzahal-ul (IDF) să fie umilită, iar Netanyahu să ordone imediat represalii asupra Fâșiei Gaza, care, după logica războiului, să facă cât mai multe victime printre civilii palestinieni.

Ce ar fi urmat apoi? În viziunea complotiștilor de la Beirut, s-ar fi creat condițiile necesare ca națiunile arabe să se coalizeze și să acționeze militar împotriva Israelului, susținând o coaliție condusă de Iran, care la rândul său se baza politic și militar pe Federația Rusă. De asemenea, comunitățile musulmane din Europa ar fi trebuit să se răscoale, destabilizând țările din Vest, în special Germania, Franța, Marea Britanie sau Italia. Efectul? Susținerea Occidentului pentru Ucraina și Israel să se prăbușească.

Dar acest plan nu a reușit, pentru că Statele Unite au acționat imediat, militar și diplomatic. Au deplasat în regiune o armada impresionantă și au descurajat militar Iranul. De asemenea, au avertizat cabinetul lui Netanyahu să nu acționeze cu furie și disproporționat. S-au creat condițiile pentru un cabinet Netanyahu care a cooptat într-o coaliție de război și partide de opoziție. Americanii au răspuns militar unor acțiuni ale “Axei de Rezistență” creată de Iran. Hezbollah a ezitat să atace cu toată forța nordul Israelului, provocând furia liderilor Hamas, care i-au acuzat de trădare.

În tumultul de știri, după zece zile de la atacul teroriștilor palestinieni am decis să fac un experiment, ținând un jurnal de știri pe care le-am considerat semnificative despre acest nou conflict fierbinte din Orientul Mijlociu, de fapt un nou front al confruntărilor Occidentului democratic cu alianța dictaturilor care vor o nouă ordine mondială: Rusia, Iran, Coreea de Nord, chiar și China. Din acest jurnal am să selectez în două sau poate mai multe editoriale care vor urma, câteva pasaje care să-i ofere cititorului – în opinia mea – posibilitatea să-și formuleze propria opinie, cât mai realistă, asupra acestui conflict.

Luni, 16 octombrie:

Rafah este singura poartă de acces din Gaza către restul lumii care nu este controlată direct de Israel. Aceasta se află sub controlul Egiptului, ca parte a unui acord cu Israelul și Uniunea Europeană. Nu a fost niciodată un punct de trecere a frontierei normal, complet deschis. De-a lungul anilor, a fost închisă zile, săptămâni și luni la rând. Atunci când se deschide, este adesea intermitent și se poate închide din nou brusc. Locuitorii din Gaza nu știu niciodată când se va deschide sau pentru cât timp, astfel încât le este imposibil să își planifice viața. Dacă ești blocat în afara Gaza atunci când Rafah se închide, nu ai nicio șansă să te întorci înapoi. Chiar și în cele mai bune condiții, punctul de trecere nu este fiabil și stabil.

“Ceea ce ne-a frapat întotdeauna când am relatat de la Rafah a fost disperarea și disperarea pur și simplu a locuitorilor din Gaza care așteptau să călătorească. Atunci când era deschis, punctul de trecere era plin de oameni, uneori mii, toți nesiguri că vor reuși să ajungă”, spun jurnaliștii Sky News de la fața locului. Egiptul controlează strict punctul de trecere Rafah, iar palestinienii îl acuză că este complice la asediul asupra Gaza prin refuzul de a menține frontiera deschisă permanent, 24 de ore pe zi. Nu există niciun stimulent pentru ca Egiptul să deschidă acum acest punct de trecere și să permită sutelor de mii de locuitori din Gaza să scape de război. Dacă ar face acest lucru, populația din Gaza ar deveni problema Egiptului, iar acesta este ultimul lucru pe care și-l dorește Cairo. Cairo se teme că locuitorii din Gaza ar putea forța granița, așa cum au făcut-o la începutul blocadei israeliene în 2008.

Guvernul norvegian spune că există 170 de resortisanți care doresc asistență din partea Norvegiei pentru a părăsi Gaza. Ministrul de externe Anniken Huitfeldt: “Situația din Gaza este neclară și se înrăutățește cu fiecare oră care trece”. Vorbind despre părăsirea Gazei prin punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, Huitfeldt spune: “Nu putem garanta că va fi posibil ca cetățenii norvegieni să treacă”.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, sâmbătă seara, că, pe fondul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Celula de Criză continuă demersurile în regim permanent în vederea evacuării, în condiții de siguranță, a cetățenilor români din Fâșia Gaza care s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah pentru a fi evacuați, potrivit Agerpres. “Avem în atenție 350 de cetățeni români, dintre aceștia aproximativ 200 ne-au solicitat sprijin în vederea evacuării. Bineînțeles că până în acest moment acest lucru nu a putut fi posibil, dată fiind situația din teren. Dar, cu siguranță, în momentul în care va exista o fereastră de oportunitate, vom încerca să-i scoatem de acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

Guvernul Israelului nu a decis încă dacă, în afara orașului Gaza, ar trebui să recucerească și sudul Fâșiei Gaza, după cum afirmă unul dintre cei trei ofițeri superiori. Dar, dacă Fâșia Gaza rămâne în afara controlului israelian, o serie de lideri Hamas ar putea rămâne încă în libertate. O serie de lideri politici și militari ar dori ca, timp de 18 luni, soldații israelieni să meargă din ușă în ușă și să opereze arestări, după cum afirmă Nimrod Novik, fost înalt diplomat și consilier pentru probleme de apărare al guvernului israelian: “Eu cred că alții sunt mult mai realiști și nu vorbesc despre «demolarea» mișcării Hamas, ci despre a-i lipsi pe cei din Hamas de capacitatea de a ne mai putea amenința. Asta ar putea implica eliminarea lansatoarelor de rachete, a tunelurilor și a altor mașinării de război, dar, practic, i-ar permite să-și continue activitatea ca mișcare socială”, crede Novik.

Marți, 17 octombrie

•”Liderii Rezistenței nu vor permite regimului sionist să întreprindă nicio acțiune în Gaza. … Toate opțiunile sunt deschise și nu putem fi indiferenți la crimele de război comise împotriva poporului din Gaza. Frontul de rezistență este capabil să ducă un război pe termen lung cu inamicul. (…) În următoarele ore, ne putem aștepta la o acțiune preventivă din partea frontului de rezistență”, a declarat ministrul de externe Hossein Amirabdollahian la televiziunea de stat. Săptămâna trecută, autoritatea supremă a Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Teheranul nu a fost implicat în atacul asupra Israelului din 7 octombrie al grupului militant Hamas, care este susținut de Teheran, dar a salutat ceea ce a numit înfrângerea “ireparabilă” a Israelului din punct de vedere militar și al serviciilor de informații.

Ministrul de externe turc Hakan Fidan a explicat luni unui grup de jurnaliști că noua formulă este deja discutată într-un cerc restrâns, scrie Agerpres. Șeful diplomației turce plănuiește să prezinte această propunere miercuri, la ședința extraordinară a Organizației Conferinței Islamice convocată în orașul saudit Jeddah, în contextul războiului dintre Hamas și Israel. “Propunem ideea principală a garanțiilor (…) Este doar o propunere, dacă sunt propuneri mai bune, le vom evalua. Sugerăm ca țările garante să fie din regiune, ceea ce include Turcia, pentru partea palestiniană. Pentru Israel, alte țări ar trebui să fie garante. Odată ce se ajunge la un acord pe care ambele părți îl pot accepta, țările garante ar trebui să fie responsabile pentru respectarea acestuia”, a transmis ministrul, care urmează să se întâlnească marți la Beirut cu omologul său libanez, Abdallah Bouhabib. Ideea este ca națiunile garante să mențină o prezență pe teren pentru a asigura respectarea viitorului acord de pace. Potrivit lui Fidan, Ankara îndeamnă comunitatea internațională să vadă în criza actuală, declanșată după atacul terorist masiv și letal al Hamas din 7 octombrie, o șansă de a face progrese în direcția soluției celor două state și de a aduce pacea durabilă în regiune.

Hakan Fidan, ministrul de externe al Turciei. Sursa: middleeasteye.net

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat marți, în cursul unei vizite la Berlin, împotriva tentativelor de a împinge refugiați palestinieni în țara sa și în Egipt, declarând că situația umanitară trebuie tratată în interiorul Fâșiei Gaza și în Cisiordania. “Nu refugiați în Iordania, nu refugiați în Egipt, este vorba despre o situație umanitară care trebuie tratată în interiorul Gazei și al Cisiordaniei”, a insistat Abdullah al II-lea, adăugând că poate vorbi pe această temă și în numele Egiptului.

Miercuri, 18 octombrie:

Cel puțin 300 de persoane ar fi fost ucise marți seara într-un atac israelian asupra unui complex spitalicesc din orașul Gaza (Al-Ma’madani), a anunțat Ministerul Sănătății din teritoriul palestinian controlat de Hamas, potrivit AFP.  Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că, pe baza “serviciilor de informații, o rachetă eșuată a Jihadului Islamic Palestinian a provocat explozia mortală de la spitalul din Gaza”, potrivit Times of Israel și Haaretz. Armata israeliană susține că mai multe rachete lansate din Gaza spre Israel au trecut pe lângă spitalul din Gaza când a fost lovit, potrivit Reuters.

Cel puțin 17 jurnaliști, majoritatea palestinieni, au fost uciși de când Hamas a atacat Israelul, declanșând o serie de atacuri aeriene asupra Fâșiei gaza, a declarat Comitetul pentru protecția Jurnaliștilor, transmite NBC News. Dintre cei 17 jurnaliști confirmați uciși în conflict, 13 erau palestinieni, trei erau israelieni și unul libanez, potrivit Comitetului. Trei jurnaliști au fost dați dispăruți sau reținuți, iar opt au fost răniți, a precizat acesta.

Vineri, 20 octombrie:

•Din discursul președintelui Joe Biden adresat națiunii din Biroul Oval:

Hamas și Putin reprezintă tipuri diferite de amenințare, dar au ceva în comun: vor să anihileze complet democrațiile din vecinătate. Hamas nu reprezintă poporul palestinian. Hamas folosește palestinienii obișnuiți ca scuturi umane și familiile palestiniene suferă profund din pricina lor. Vladimir Putin, pe de altă parte, neagă însăși statalitatea Ucrainei și pretinde că este o creație a Uniunii Sovietice. Și nu sunt decât vreo două săptămâni de când Putin a declarat că dacă Statele Unite nu vor mai furniza ajutor Ucrainei, Ucraina va cădea în cel mult o săptămână.

Vă întrebați poate de ce ar trebui ca America să fie implicată în toate acestea? Trebuie să mărturisesc convingerea mea că victoriile Ucrainei și Israelului sunt de importanță vitală pentru securitatea națională a Statelor Unite. Am învățat din istorie că atunci când teroriștii sau dictatorii nu își primesc riposta, vor provoca un haos și mai mare în lume și costurile pentru America cresc pe măsură. (…)

Dar noi nu căutăm confruntarea, nu vrem trupe americane care să ajungă să lupte cu Rusia. Aliații noștri din Europa, dar și adversarii noștri privesc acum spre noi și așteaptă să vadă cum reacționăm. Dacă îi permitem lui Putin să învingă în Ucraina, acest lucru nu va da tuturor agresorilor din lume un imbold să facă la fel, conflictele să se răspândească peste tot în lume, în Pacific, în Orientul Mijlociu, în special în Orientul Mijlociu?

Noi vrem să transformăm Orientul Mijlociu într-o zonă a păcii, mai bine conectată cu lumea, cu piețe funcționale și șomaj mai redus. Și mă refer de exemplu la coridorul Europa – Orientul Mijlociu – India, pe care l-am lansat anul acesta la reuniunea G7. Beneficiarii vor fi popoarele din regiune, dar vom beneficia și noi.

•Sondaj de opinie Avangarde, la comanda Digi24:

Întrebați dacă Israelul este sau nu îndreptățit să atace Fâșia Gaza, românii au păreri împărțite. 38% dintre respondenți consideră că Israelul este într-adevăr îndreptățit să atace Gaza, în timp ce 36% cred contrariul. În ce privește răspunsul la întrebarea cine are dreptate în acest conflict, Israelul sau organizația Hamas, 41% dintre românii chestionați spun că Israelul are dreptate, în timp ce doar 10% susțin cauza palestiniană.

Abdel Fattah al-Sisi. Sursa: middleeastmonitor.com

Sâmbătă, 21 octombrie:

Liderul egiptean Abdel Fattah el-Sisi găzduiește sâmbătă la Cairo un summit de pace, în speranța că poate evita ca situația din Gaza să escaladeze într-un război regional mai amplu. Problema sa cheie, scrie Politico, este că trio-ul SUA, Israel și Iran nu se află la masa discuțiilor. China a anunțat că va fi reprezentată de trimisul său pentru probleme din Orientul Mijlociu, Zhai Jun, în timp ce Rusia a declarat că va fi reprezentată de ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov.

Vorbind la summit-ul pentru pace de la Cairo, regele Iordaniei Abdullah a denunțat ceea ce a numit tăcerea globală cu privire la atacurile Israelului asupra enclavei și a cerut o abordare echitabilă a disputei israelo-palestiniene. Mesajul pe care îl aude lumea arabă este că viețile palestinienilor contează mai puțin decât cele israeliene, a spus el, adăugând că este revoltat și mâhnit de actele de violență purtate împotriva civililor nevinovați în Gaza, Cisiordania și Israel. “Conducerea israeliană trebuie să realizeze odată pentru totdeauna că un stat nu poate prospera niciodată dacă este construit pe o fundație de nedreptate… Mesajul nostru către israelieni ar trebui să fie că ne dorim un viitor de pace și securitate pentru tine și palestinieni”, a spus el. Președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că palestinienii nu vor fi strămutați sau alungați de pe pământul lor: “Nu vom pleca, nu vom pleca!”. Abbas a afirmat că le-a spus palestinienilor să se deplaseze spre sud în Gaza pentru propria lor siguranță.

Carld Bild, fost ministru de externe și fost premier al Suediei, actual copreședinte al Consiliului European pentru Relații Externe: “Gaza riscă acum să se scufunde într-un nou iad. Nu există scuze pentru atacul vicios al Hamas asupra Israelului, care a ucis aproximativ 1.600 de oameni, mulți dintre ei civili nevinovați, și nici pentru luarea de ostatici. Lumea afirmă pe bună dreptate dreptul Israelului de a se apăra. Dar trebuie să luăm în considerare și cum am ajuns aici și dacă există încă vreo cale viabilă către pacea și stabilitatea regională atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni. Deși sunt primele zile în acest ultim război, avem datoria să gândim diferite scenarii. Fundamentaliștii palestinieni din Hamas și organizațiile aferente s-au întărit, iar fanaticii israelieni și-au extins așezările ilegale pe terenul ocupat care trebuia să devină teritoriul unui viitor stat palestinian. Împreună, fanatici de ambele părți au distrus podul construit de Acordurile de la Oslo. Dar și comunitatea internațională poartă responsabilitatea pentru acest eșec. Uniunea Europeană și Statele Unite au fost prea divizate și distrase pentru a se angaja serios într-un proces susținut de pace. Tuturor le-a fost mai ușor să uite pur și simplu de problema palestiniană. Chiar înainte de atacul din 7 octombrie, nu mai era aproape nimic din ceea ce imaginau Acordurile de la Oslo”.

•Protest palestinian la București: “Palestina liberă! Opriți războiul! Opriți flagelul!” se aude cum scandează oamenii care s-au adunat în semn de solidaritate cu Palestina în fața Palatului Universității. Au pancarte pe care scrie “Bombing kids is not self defense” (A bombarda copiii nu este legitimă apărare) sau “În Gaza au omorât chiar și umanitatea”. Jandarmii verifică gențile tuturor la intrarea în perimetrul protestului, dar și mesajele de pe pancarte. Câțiva oameni nu au fost lăsați să intre din cauza mesajelor lor. Pe pancarte scria “Queers pro Palestine” (Queer este un termen pentru minorități sexuale sau considerate non-normative) sau “All governments are complicit” (Toate Guvernele iau parte la asta).

Luni, 23 octombrie:

Într-un interviu, Bou Habib, șeful diplomației libaneze, a afirmat că prima abordare a Hezbollah, dacă situația nu se înrăutățește mult în Gaza, este neintervenția, deși a clarificat că guvernul libanez nu are niciun control asupra lor, cu toate că există mereu dialog. Șeful diplomației libaneze a mai declarat că întotdeauna le amintește celor din Hezbollah că Libanul a fost distrus în 2006, dar ei au ieșit întăriți și că astăzi au mai multă putere decât înainte. “Dumneavoastră auziți ce spun israelienii în fiecare zi despre Liban. În timp ce Hezbollah nu spune nimic. Desigur, există intervenții ale liderilor lor, dar domnul Hassan (Nasrallah – liderul Hezbollah – n.r.) nu a spus încă nimic. Nu cred că vrea război”, a apreciat Bou Habib.

Isaac Herzog și Emmanuel Macron. Sursa: jpost.com

Marți, 24 octombrie:

Președintele Israelului, Isaac Herzog, alături de omologul francez, Emmanuel Macron, care a venit în vizită de solidaritate în Israel: “Vreau să fie clar că nu căutăm o confruntare la granița noastră de nord sau cu oricine altcineva. Ne concentrăm pe distrugerea infrastructurii Hamas şi pe aducerea cetățenilor noștri înapoi acasă. Dar dacă Hezbollah ne va târî în război, ar trebui să fie clar că Libanul va plăti prețul”, a declarat Isaac Herzog. În plus, el a acuzat Iranul că alimentează tensiunile dintre Hezbollah și Israel.

Joi, 26 octombrie:

Armata israeliană a anunțat joi dimineață, la postul public de radio din Israel, că a efectuat în cursul nopții trecute o incursiune relativ amplă în nordul Fâșiei Gaza. În declarația IDF se precizează că incursiunea a fost efectuată în pregătirea următoarelor etape de luptă și a implicat soldați la sol, precum și tancuri, care au lovit mai multe celule teroriste ale Hamas, infrastructuri și puncte de lansare a rachetelor. Până dimineața toate vehiculele și forțele s-au retras din nou pe teritoriul israelian.

Vineri, 27 octombrie:

SUA au efectuat (ieri) lovituri aeriene care au vizat două instalații care au legătură cu milițiile susținute de Iran în estul Siriei, potrivit unei declarații a secretarului apărării Lloyd Austin, după o serie de atacuri cu drone și rachete împotriva forțelor americane din regiune, transmite CNN.

Îngroziți după atacul șoc al Hamas în așezări din sudul țării, în care au fost ucise în jur de 1.400 de persoane, și îngrijorați de reacția lentă a armatei, israelienii se înarmează acum în număr record, cu binecuvântarea guvernului, scrie joi Reuters. Potrivit televiziunii Canal 13, au fost înregistrate 150.000 de cereri pentru permise de port-armă după data de 7 octombrie, comparativ cu doar 42 anul trecut în același interval de timp. Unii dintre supraviețuitorii atacului pun faptul că se află în viață pe seama armelor pe care le aveau la îndemână, cu care spun că și-au apărat casele până când au sosit forțele de securitate – adesea cu întârziere de mai multe ore.

Ghazi Hamad, membru al biroului politic al Hamas, a întrerupt interviul cu un jurnalist BBC și a aruncat lavaliera pe jos, enervat că ziaristul a insistat și l-a întrebat de ce militanții Hamas au ucis familii de israelieni care dormeau. Întrebat de crimele sângeroase ale teroriștilor Hamas, Hamad a răspuns că nu a existat un ordin de a ucide civili. Când i s-a spus că operațiunea militară a Hamas s-a soldat cu uciderea multor oameni, el a spus că zona era foarte mare și erau mulți oameni și au existat ciocniri și confruntări. “Nu a fost nicio intenție sau decizie de a ucide civilii”, a spus el. Reporterul BBC l-a întrebat atunci cum explică faptul că oamenii au fost uciși, familii, în timp ce dormeau. Ghazi Hamad a avut o reacție nervoasă. “Vreau să întrerup acest interviu”, a spus el, aruncând microfonul pe podea. Va urma!

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor