logo
RNTV Live

EDITORIALUL DE LUNI / NOPȚI ARABE: MAGIE ȘI CONTROVERSE LA CUPA MONDIALĂ DE FOTBAL DIN QATAR – de Cristian Felea

Cristian Felea
News Republika

“Cupa Mondială din Qatar va fi cea mai accesibilă și inclusivă de până acum, iar acesta este fotbalul. Să ne asigurăm că stadioanele și terenurile de antrenament sunt accesibile și sunt parte integrantă a întregului proces, atât în afara stadioanelor, cât și în zonele rezervate fanilor.”

Gianni Infantino, președintele FIFA (digisport.ro)

În 20 noiembrie, cum tot suporterul de fotbal știe, va debuta Campionatul Mondial care în acest an este organizat în emiratul arab Qatar. Se anunță un spectacol de zile mari și trebuie să remarcăm eforturile FIFA de a fi cât mai incluzivă și a duce Turneul Final în cât mai multe locuri din lume, chiar dacă acest lucru înseamnă și o multitudine de schimbări: în cazul turneului din Qatar, principala schimbare este mutarea calendarului din vară către toamnă târzie, în primul rând.

Nu va fi doar spectacol, sunt și multe controverse, de fapt controversele au erupt deja încă în urmă cu 7 – 8 ani și, chiar dacă FIFA și Qatarul își apără proiectul comun, îngrijorările și acuzațiile abundă în presă. Este vorba despre acuzații legate de corupție, de exploatare cinică și brutală a forței de muncă adusă din Asia de Sud-Est, dar și despre impactul pe care îl va avea asupra turiștilor suporteri ansamblul de reguli islamice care reglementează comportamentul în societatea qatareză.

Cazare în deșert. Sursa: gsp.ro

Cazarea în emirat sau în zonă, în general, nu acoperă nevoile unui turneu de o asemenea anvergură și aceasta este o îngrijorare serioasă, pentru că și prețurile la cazare au urcat la cer și încă mai este loc de escaladare. Unora dintre turiști li se oferă cazare în corturi, în deșert, dar aceste facilități, scumpe și ele (pleacă de la 200 dolari pe noapte, după cum a aflat GSP.ro) nu au climatizare la prețul de bază, pentru o astfel de facilitate trebuie să plătești în plus (probabil dublu sau triplu la așa-zisele corturi VIP).

Qatar a cheltuit o sumă șocantă, în jur de 220 de miliarde de dolari, pentru a da o lovitură istorică de imagine, prin organizarea Cupei Mondiale din acest an. Rămâne de văzut care va fi impactul competiției asupra țării, însă, deocamdată, când mai avem o săptămână până la meciul de deschidere (Qatar – Ecuador), cele mai multe știri despre sărbătoarea fotbalului mondial sunt negative, iar Qatar a devenit sacul de box al criticilor, scrie Adevărul.ro.

Culmea ironiei, printre cei care atacă acest Mondial se află și cei care au contribuit la trimiterea competiției în micuțul stat din Golful Persic, ce-i drept, în schimbul unor șpăgi colosale.

CONTROVERSATA GAZDĂ QATAR

Euronews.ro a trecut în revistă o serie de aspecte care au ridicat preocupări privind Qatarul. Nori negri au planat asupra țării organizatoare a Cupei Mondiale din 2022 aproape din prima zi. Nu numai că au existat preocupări legate de desfășurarea competiției sportive într-un deșert sufocant, dar s-au ridicat și acuzații de corupție în jurul candidaturii Qatarului.

Gianni Infantino, președintele FIFA. Sursa: Digisport.ro

FIFA a lansat o investigație de doi ani cu privire la aceste afirmații, dar a considerat că nu sunt “motive semnificative de îngrijorare”. În fapt s-au adus numeroase acuzații de corupție legate de modul în care Qatar (ca și Federația Rusă anterior) a câștigat dreptul de a găzdui evenimentul din luna noiembrie ac. FIFA a finalizat o investigație internă asupra acestor acuzații și a emis un raport ce a absolvit țara de orice suspiciune, însă anchetatorul șef, Michael Garcia, a descris raportul FIFA privind ancheta sa ca fiind “incomplet material și eronat”. 

În 27 mai 2015, procurorii federali elvețieni au deschis un dosar de corupție și spălare de bani în legătură cu acordarea drepturilor de organizare ale Campionatelor Mondiale din 2018 și 2022. Ulterior, în 7 iunie 2015 a fost anunțat că Qatar nu ar mai fi eligibil să găzduiască evenimentul dacă s-ar descoperi dovezi de luare de mită; Domenico Scala, șeful Comitetului de Audit și Conformitate al FIFA explicând că dacă ar exista dovezi că alegerea Qatarului (și Rusiei) s-a datorat voturilor cumpărate, atunci deciziile ar putea fi anulate. Dar scandalul a fost măturat sub preș.

Anecdotic, la o întâlnire cu emirul Qatarului, președintele rus Vladimir Putin s-a arătat dispus să ajute cu sfaturi și i-a urat succes, iar emirul, care întreține bune relații atât cu SUA, cât și cu Rusia, i-a mulțumit frumos “prietenului rus” (dw.com).

Despre actele de corupție care au trimis Turneul Final la Doha, a început acum să vorbească și Sepp Blatter, adică cel care a fost în fruntea FIFA în decembrie 2010, când Qatar a primit voturile necesare pentru a găzdui CM 2022. Ulterior, Blatter a fost forțat să demisioneze de la șefia FIFA (în 2015), după scandalul de corupție care a lovit forul mondial. Blatter a primit și o suspendare până în 2027, care îl împiedică să mai fie implicat în fotbal.

A fost o greșeală și îmi asum responsabilitatea, pentru că eram președintele FIFA. Qatar e o țară mică. Ajunsesem la un acord în Comitetul Executiv ca Rusia să organizeze Mondialul din 2018, iar SUA să găzduiască ediția din 2022. Ar fi fost și un gest de pace pentru doi rivali politici.

Apoi însă, cu o săptămână înaintea Congresului FIFA din 2010, Platini (președintele UEFA și vicepreședintele FIFA, la vremea respectivă – n.r.) m-a sunat. Fusese invitatul președintelui francez Sarkozy, la o întâlnire cu prințul moștenitor al Qatarului. Voturile influențate de Platini au fost decisive și, șase luni mai târziu, avioanele de luptă erau cumpărate de Qatar din Franța, pentru 14,6 miliarde de dolari, a descris Blatter pentru BBC unul dintre așa-zisele mecanisme ale șpăgilor care au trimis Cupa Mondială la Doha (adevărul.ro).

Apoi au apărut alte acuzații potrivit cărora muncitorii migranți aduși pentru a construi infrastructura necesară pentru competiție ar fi fost abuzați și exploatați. Autoritățile din Qatar au negat acest lucru.

Aproximativ 30 de mii de muncitori au fost aduși în Qatar pentru a construi stadioanele și infrastructura necesară pentru Cupa Mondială, înrăutățind și mai mult situația forței de muncă migrantă pe care s-a bazat și anterior dezvoltarea masivă a infrastructurii țării în ultimele două decenii.

“Cupa Mondială a înrăutățit lucrurile doar în măsura în care a însemnat că mai mulți oameni erau vulnerabili la abuzuri”, scria jurnalistul Pete Pattisson, care a documentat situația migranților din Qatar.

Migranții din Asia de Sud-Est sunt principala forță de muncă în Qatar. Sursa: eurosport.ro

Salariile de sclavi, condițiile de muncă periculoase, munca forțată, confiscarea pașapoartelor, alături de un număr mare de decese inexplicabile – și neinvestigate – toate acestea au fost documentate pe larg de organizațiile pentru drepturile omului și de jurnaliștii din Qatar.

La baza tuturor acestor lucruri se află sistemul “Kafala”, o formă de sponsorizare legală care le interzice lucrătorilor să își schimbe locul de muncă fără permisiunea angajatorului lor. De asemenea, până de curând, nu exista un salariu minim în Qatar.

În urma investigațiilor jurnalistice și a acuzațiilor publice, autoritățile din Qatar au pretins că au abolit sistemul “Kafala” și că au introdus un salariu minim (echivalentul a o liră sterlină pe oră), deși s-a dovedit că de cele mai multe ori, de fapt, regulile nu sunt aplicate.

Qatar a reglementat consumul de alcool pe perioada campionatului. Băuturi alcoolice vor fi servite, între altele, seara, la petrecerea suporterilor de la Doha. Fanii în stare de ebrietate vor fi duși într-o zonă special amenajată până se trezesc din beție “pentru a nu deranja pe nimeni”. 

La întrebarea cum ar trebui tratate criticile venite din Occident la adresa organizării Turneului Final din Qatar,  directorul de operațiuni al Cupei Mondiale, Colin Smith, a precizat: Cerem doar să fie respectate normele culturale ale țării (gazdă, n.m.). Fiecare țară are normele ei culturale. În calitate de gazde și oaspeți, ar trebui să fim conștienți și să respectăm aceste norme diferite. Noi, FIFA, spunem: fiecare poate lua parte aici la o Cupă Mondială cum întâlnești o singură dată în viață.  

CE ÎNSEAMNĂ QATAR: ISTORIE ȘI CIVILIZAȚIE, PE SCURT

Qatar este o țară de coastă din Orientul Mijlociu, care se învecinează cu Arabia Saudită. Are o populație de 2,6 milioane de locuitori, dintre care 80% trăiesc în capitala Doha. Qatarioții reprezintă aproximativ 12% din populație. Ca și în Arabia Saudită, wahabismul este varianta dominantă a islamului, în general considerată fundamentalistă și conservatoare.

Aproape 90% din populație este formată din imigranți, majoritatea din Asia de Sud, dar și din Africa de Est. Majoritatea acestor lucrători imigranți sunt bărbați singuri care lucrează în sectoare precum construcțiile, industria ospitalității și securitatea, deși și femeile migrează pentru slujbe de menajeră și de îngrijire a copiilor.

“Qatarul este o societate foarte ierarhică și stratificată. Oamenii din Asia de Sud și din Africa de Est sunt mult mai jos, în partea de jos. În esență, ei trăiesc vieți paralele cu toți ceilalți din Qatar, în special cu cei albi pe care îi numim expați, care în realitate sunt lucrători migranți”, explică jurnalistul Pete Pattisson (euronews.ro)

Tamim bin Hamad, șeicul Qatarului. Sursa: Wikimedia Commons

Qatarul este o monarhie, condusă de șeicul Tamim bin Hamad al-Thani. Emirul Qatarului numește personal miniștrii, de obicei membri ai familiei, și o treime din “Consiliul Șura”, un consiliu legislativ de tradiție coranică, ceilalți fiind aleși.

Deși în spatele ușilor închise au loc numeroase consultări, puterea se află în mare parte în mâinile emirului, care controlează în cele din urmă deciziile politice, elaborarea legilor și sistemul judiciar. Partidele politice sunt interzise.

Înainte de a obține independența în 1971, micul stat din Golf a fost un protectorat al Marii Britanii, Londra controlând afacerile externe și asigurând securitatea emiratului.

Qatar este a treia cea mai bogată țară din lume, după PIB-ul pe cap de locuitor. Această realitate se datorează în mare parte vastelor sale rezerve de gaze naturale, care sunt, de asemenea, pe locul al treilea în lume ca mărime.

Alături de Statele Unite, Qatar este unul dintre principalii furnizori de gaze naturale pentru Europa, acum că Federația Rusă este supusă sancțiunilor în urma războiului de agresiune pe care l-a pornit împotriva statului vecin suveran Ucraina. Și, evident, este în interesul strategic vital al Europei ca această colaborare dintre Uniunea Europeană și Qatar să fie tot mai strânsă.

Dar Qatar nu are doar forță economică, ci s-a impus în ultimele decenii ca un centru mediatic mondial, fondând “Al Jazeera” în 1996. “Qatarul are o cantitate enormă de soft power, mai mult decât orice altă națiune din întreaga regiune”, explică Allen James Fromherz, autorul “Qatar: Rise to Power and Influence”. Găzduirea Campionatului Mondial de Fotbal face parte din formula de soft power pe care o folosește atât de eficient influentul emir Tamim bin Hamad.

BANII VORBESC!

Pentru ediția din 2022 a Cupei Mondiale organizată de Qatar (stirileprotv.ro) echipele participante la Turneul Final vor împărți premii de 440 de milioane de dolari, suma fiind cu 10% mai mare față de ediția din 2018, care a avut loc în Rusia. Câștigătoarea Cupei Mondiale din 2022 va primi 42 de milioane de dolari, cu 4 milioane de dolari mai mult decât a primit Franța după succesul din Rusia 2018.

Qatar Logo. Sursa: Wikimedia Commons

Finalista va primi 30 de milioane de dolari, ocupanta locului 3 – 27 de milioane de dolari, echipa clasată pe locul 4 va încasa 25 de milioane de dolari și echipele ce vor termina pe locurile 5-8 vor primi din partea FIFA 17 milioane de dolari. Echipele clasate pe locurile 9-16 vor fi recompensate cu 13 milioane de dolari, iar formațiile care nu vor trece de grupe se vor primi totuși 9 milioane de dolari.

Pe lângă aceste sume, fiecare echipă națională calificată va mai primi încă 1,5 milioane de dolari ca sumă de pregătire a turneului final. Acest lucru înseamnă că suma minimă pe care o poate încasa o echipă calificată este de 10,5 milioane de dolari.

Principala favorită să primească suma de 42 de milioane de dolari pentru câștigarea trofeului este Brazilia. Conform cotelor la brokerii de pariuri, brazilienii au cota 6 să câștige trofeul (după o pauză de două decenii), Franța are cota 7 și este a doua favorită, după ce la ediția din 2018 a câștigat trofeul în urma finalei cu Croația.

Cu șansa a treia este cotată finalista turneului final din 2020, Anglia, creditată cu cota 8, în timp ce Argentina are cota 8,50, iar Spania este văzută cu șansa a cincea, având cota 9,50. Germania este și ea cotată cu 11, în timp ce Belgia și Olanda au cote egale, 15.

Pe lângă sumele oferite în funcție de rezultatele sportive, FIFA mai recompensează asociațiile naționale și cu alți bani. Spre exemplu, fiecare echipă de club care trimite jucători la echipele naționale primește o sumă fixă din partea FIFA, iar în cazul în care apar accidentări sunt oferite compensații.

Pe scurt, în ciuda tuturor scandalurilor și comentariilor negative, aureolat de misterul nopților înstelate și răcoroase ale deșertului, Turneul Final din Qatar se anunță unul de basm. Să ne bucurăm împreună de spectacol!

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor