Ed Dwight, primul astronaut de culoare selectat de NASA, a ajuns în sfârșit în spațiu la 90 de ani, după șase decenii de așteptare

Ed Dwight, fost pilot al Forțelor Aeriene, a fost susținut de președintele John F. Kennedy ca și candidat pentru primul corp de astronauți al NASA, dar nu a fost ales pentru promoția din 1963. Acum, la vârsta de 90 de ani, Dwight a survolat spațiul într-un zbor de aproximativ 10 minute la bordul capsulei Blue Origin, descriind experiența ca una care i-a schimbat viața. „M-am gândit că nu aveam nevoie de așa ceva în viața mea”, a spus Dwight după ce a ieșit din capsulă. „Dar, acum, sunt extaziat”.

Ed Dwight a stabilit un nou record, devenind cea mai bătrână persoană care a ajuns în spațiu, cu aproape două luni mai în vârstă decât actorul William Shatner, care a zburat în 2021. Aceasta a fost prima lansare a unui echipaj Blue Origin în aproape doi ani, după un accident în 2022. Zborurile au fost reluate în decembrie anul trecut, dar fără pasageri. Acesta a fost al șaptelea zbor cu turiști spațiali efectuat de Blue Origin.

Dwight a fost însoțit în zbor de patru antreprenori din SUA și Franța și de un contabil pensionar. Prețul biletelor acestora nu a fost dezvăluit, iar locul lui Dwight a fost parțial sponsorizat de organizația non-profit Space for Humanity.

Deși Dwight a fost primul candidat de culoare selectat de NASA, nu a fost ales în 1963. NASA nu a mai selectat astronauți de culoare până în 1978, iar Guion Bluford a devenit primul afro-american în spațiu în 1983. După ce a părăsit armata în 1966, Dwight a lucrat la IBM și a fondat o companie de construcții, înainte de a obține o diplomă în sculptură la sfârșitul anilor 1970. Sculpturile sale, axate pe istoria negrilor, includ memoriale și monumente din întreaga țară, iar câteva dintre acestea au fost trimise în spațiu.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *