Fenomenul de la Slănic, Prahova, acolo unde pe 25 aprilie, anul trecut, o stradă s-a surpat, iar în urmă a rămas un crater imens, i-a determinat pe specialiști să lanseze un proiect inovator de dezvoltare, pentru soluții de monitorizare în zonă.
Geomonitor, program lansat de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, alături de Institutul Geologic al României, Universitatea București – Facultatea de Geologie și Geofizică și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” București, va oferi variante prin care specialiștii pot să urmărească fenomenele naturale și antropice. Practic, acestea ar putea să reprezinte noi riscuri la Slănic. Proiectul va fi finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Proiectul Geomonitor ar putea să facă din orașul prahovean Slănic, localitate ce stă pe un zăcământ uriaș de sare, unde se fac exploatări, unul mai sigur. Prin intermediul acestuia se vor face cercetări geologice și geofizice. Unul dintre obiective este acela de a se face în localitate cel puțin cinci investigații geofizice și geologice, ca să se descopere factorii care au declanșat surparea.
Va putea fi creat astfel un portal digital, în care vor fi incluse hărți geologice detaliate, după ce se va instala o rețea integrată de monitorizare, cu stații seismice montate atât în câmp liber, cât și lângă blocurile din vecinătatea craterului.
De aici vor fi transmise date în timp real, astfel că în cazul oricăror modificări va fi activat un sistem de alertare automată, care să genereze notificări în timp real atunci când pragurile de risc prestabilite sunt depășite.
Vor fi, de asemenea, prelevate probe de apă din zonă, pentru a se face analize chimice.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.