logo
RNTV Live

După ce ÎPS Teodosie a susținut că un bărbat necăsătorit comite adulter dacă se căsătorește cu o femeie divorțată, Arhiepiscopia Tomisului nu a făcut nicio declarație suplimentară

teodosie-sursa-FB-639×400
Dudau Andreea Valentina

După ce ÎPS Teodosie a afirmat că un bărbat necăsătorit comite adulter dacă se căsătorește cu o femeie divorțată, Arhiepiscopia Tomisului a răspuns în concordanță cu învățătura creștin-ortodoxă. Preotul trebuie să clarifice circumstanțele în care a avut loc divorțu!

Arhiepiscopia Tomisului a subliniat luni că declarația Înalt Prea Sfințitului Teodosie, conform căreia un bărbat necăsătorit comite adulter dacă se căsătorește cu o femeie care a solicitat divorțul, este în conformitate cu învățătura creștin-ortodoxă. De asemenea, Arhiepiscopia a menționat că, conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, preotul trebuie să clarifice circumstanțele divorțului, astfel încât bărbatul necăsătorit ortodox să nu devină complice la un păcat grav.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au emis luni un comunicat referitor la un răspuns oferit de ÎPS Teodosie unui ascultător al Radio Dobrogea pe data de 7 februarie. Ascultătorul întrebase dacă este considerat un păcat pentru un bărbat necăsătorit să se căsătorească cu o femeie divorțată.

„Potrivit învățăturii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, divorțul nu poate fi tratat cu superficialitate și poate fi invocat doar în cazul în care unul dintre soți comite păcatul adulterului: “S-a mai spus: „Cine va da drumul femeii sale, să-i dea act de despărțire.”. Eu însă vă spun vouă: Oricine va lăsa pe soția sa, afară de pricina curviei, o face să săvârșească adulter; și oricine se va căsători cu femeia lăsată, săvârșește adulter” (Matei 5:31-32). În contextul întrebării adresate de ascultătorul Radio Dobrogea cu privire la posibilitatea căsătoriei între un bărbat necăsătorit și o femeie divorțată, Înalt Prea Sfințitul Părinte Teodosie a răspuns în concordanță cu învățătura creștin-ortodoxă, aplicabilă credincioșilor ortodocși (Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, articolul 8, alineatul 3), subliniind că preotul trebuie să clarifice circumstanțele divorțului, astfel încât bărbatul necăsătorit să nu devină complice la un păcat grav”, au declarat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Ei au criticat presa pentru preluarea acestor declarații cu un caracter tendențios și generalizat.

„Bineînțeles, evidențiind o preocupantă lipsă de cunoștințe religioase, publicațiile și posturile media care au difuzat ideea falsă că Înalt Prea Sfințitul Părinte Teodosie ar interzice orice căsătorie între un bărbat necăsătorit și o femeie divorțată nu au avut răbdarea profesională de a verifica dacă afirmațiile ierarhului, făcute pe o situație specifică, sunt în conformitate cu doctrina propriei biserici. Regretăm aceste abordări tendențioase și generalizate, care, în opinia noastră, reflectă o lipsă de profesionalism prin lipsa de interes față de verificarea informațiilor dintr-un articol sau o știre”, a menționat sursa citată.

Arhiepiscopia Tomisului consideră că ÎPS Teodosie și-a exprimat opinia în cadrul unor drepturi și libertăți fundamentale garantate de legislația internațională și națională.

„Înalt Prea Sfințitul Părinte Teodosie și-a exprimat opinia în cadrul unor drepturi și libertăți fundamentale garantate de legislația internațională și națională. Ne pare rău pentru cei care, din cauza unor percepții greșite despre religie, încearcă să submineze chiar garanțiile lumii libere și democratice. Le amintim acestor purtători auto-proclamați ai democrației: „Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie. Acest drept include libertatea de a-ți schimba religia sau credința și libertatea de a-ți manifesta religia sau credința, individual sau colectiv, în public sau în privat, prin învățătură, practică, cult și ritual” (Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, articolul 10, alineatul 1)”, au afirmat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie a fost întrebat la Radio Dobrogea dacă este un păcat pentru un necăsătorit să se căsătorească cu o femeie care este divorțată.

„Dacă este divorțată, tot preotul trebuie să clarifice. A vrut ea să divorțeze? Dacă ea a vrut să divorțeze, cel necăsătorit, dacă se căsătorește cu ea, săvârșește adulter, așa cum a spus Mântuitorul”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor