Sâmbătă dimineață, Dunărea a atins un nivel maxim de 8,5 metri în Budapesta, conform autorităților ungare. În ultimele 24 de ore, apele au crescut cu 40-50 de centimetri, determinând autoritățile să interzică accesul publicului în zonele afectate, care sunt acum împrejmuite de poliție.

Vineri, turiștii puteau încă să se apropie de mal cu precauție, însă acum toate zonele periculoase sunt complet închise. În fața Parlamentului din Budapesta, scările de acces sunt complet acoperite de ape, iar pe bulevardele din apropiere, doar vârfurile semafoarelor și stâlpii de iluminat mai sunt vizibile deasupra apei.

Autoritățile locale estimează că nivelul Dunării va începe să scadă treptat în zilele următoare, dar revenirea la normal nu va avea loc înainte de miercuri sau joi. Poliția din Budapesta este pregătită să intervină cu aproximativ 200 de agenți suplimentari mobilizați în jurul malurilor fluviului.

Situația este gravă și în zonele rurale din apropierea Budapestei, unde mai multe sate sunt inundate. Sâmbătă, șeful poliției din Budapesta va avea o întâlnire cu sinistrații pentru a evalua situația și a coordona intervențiile.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews