logo
RNTV Live

Dreptul la avort este oficial legal în Franţa începând cu ziua de astăzi, 8 martie

Captură ecran (1)
Constantin Corina

Vineri, într-un moment istoric, dreptul la avort a fost oficial recunoscut în Constituția franceză.

Acest eveniment a avut loc în prezența numeroaselor reprezentante ale mișcării feministe, chiar înaintea manifestațiilor tradiționale pentru egalitatea între femei și bărbați, care au avut loc în întreaga Franța.

”Sigiliul Republicii pecetluieşte în această zi o lungă luptă pentru libertate”, a declarat Emmanuel Macron în timpul ceremoniei.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Femeilor, Președintele francez și-a anunțat intenția de a încorpora dreptul la avort în Charta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (UE).

Printre cei câțiva sute de spectatori prezenți s-au numărat și Côme Laurizon și Eva Juif, studenți la drept, care au absentat de la cursuri pentru a fi martori la acest moment unic.

Aproximativ 50 de organizații, printre care asociații și sindicate, au încurajat femeile să participe la greva de muncă și să refuze sarcinile domestice, inspirându-se din exemplele Spaniei și Islandei.

Avortul este legal în Franța din 1975, dar sondajele arată că aproximativ 85% din public a susținut modificarea constituției pentru a proteja dreptul de a întrerupe o sarcină.

Și în timp ce alte câteva țări includ drepturile de reproducere în constituțiile lor – Franța este prima care afirmă în mod explicit că avortul va fi garantat.

Acesta devine al 25-lea amendament la documentul fondator al Franței moderne și primul din 2008.

În urma votului, Turnul Eiffel din Paris a fost iluminat în semn de sărbătoare, cu mesajul: „My Body My Choice”.

„Trimitem un mesaj tuturor femeilor: corpul tău îți aparține și nimeni nu poate decide pentru tine”, a adăugat el.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor