Dr. Marius Uscatu este un ortoped român specializat în chirurgia antepiciorului, care a adus în România această supraspecializare pe care la momentul respectiv nu era cunoscută. Cu peste 17 ani de experiență exclusiv în chirurgia antepiciorului, el a efectuat peste 2.000 de intervenții pentru monturi (hallux valgus), majoritatea fiind cazuri severe.

Monturile sunt afecțiuni ortopedice, și deși medicii ortopezi cu supraspecializare în chirurgia antepiciorului pot trata cu succes aceste deformări, în România ortopezii se ocupă în general de proteze de șold și genunchi, traumatologie și nu există mulți medici supraspecializați în acest domeniu.

Dr. Marius Uscatu explică că în sistemul medical britanic de stat, specialiștii sunt evaluați în funcție de numărul și dificultatea intervențiilor chirurgicale pe care le realizează. Dacă la finalul unui an, nu ating un număr suficient de intervenții, pot pierde dreptul de a efectua acele tipuri de operații, inclusiv corecția antepiciorului sau proteze de șold și genunchi.

În România, însă, există o lipsă de medici ortopezi supraspecializați în chirurgia antepiciorului. Dr. Uscatu susține că este important ca ortopezii să aibă experiență în tratarea acestor deformări, cu cel puțin 100-300 de operații în acest domeniu pentru a fi considerați specialiști.

În ceea ce privește decontarea intervențiilor chirurgicale, în Franța, ele sunt decontate la fel atât în sistemul public, cât și în cel privat, spre deosebire de România, unde intervențiile în sistemul privat sunt decontate în proporție de 20-25%. Dr. Uscatu menționează că costurile pot fi ridicate, cum ar fi șuruburile folosite în proceduri, care pot costa 100 de euro fiecare, iar unele intervenții necesită 7-8 astfel de șuruburi.

El subliniază că, în prezent, performanța în chirurgia antepiciorului se realizează predominant în sistemul privat, atât în Franța, cât și în România. Cu toate acestea, există locuri în care și în sistemul de stat se realizează intervenții de calitate, dar acesta nu permite supraspecializarea într-un singur domeniu.

Dr. Uscatu afirmă că, în viitor, se va dedica exclusiv corectării cazurilor eșuate ale operațiilor precedente, având în vedere că un număr semnificativ din pacienții săi au fost deja operați în alte servicii medicale, fie de stat, fie private.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *