Foto: hasanjasim.online

Pe apele înghețate ale strâmtorii Bering, între Alaska continentală și Siberia, găsim Insulele Diomede – un cuplu fascinant de insule despărțite doar de trei mile, dar legate printr-un paradox temporal remarcabil.

Big Diomede, amplasat în partea rusă, și Little Diomede, în partea americană, împărtășesc o relație unică cu timpul, determinată de proximitatea lor față de Linia Internațională a Datelor.

Ramil Gumerov, un fost soldat care a servit pe Big Diomede, descrie experiența ca pe o „mașină în timp real”, permițându-le să asista la evenimentele de ieri în timp real. Insulele, deși separate de o graniță geopolitică, oferă o privire fascinantă asupra coexistenței trecutului și viitorului la câțiva kilometri unul de celălalt.

Conform legendei, după ce eschimoșii au părăsit Big Diomede, un șaman a rostit o blestemare asupra insulei, iar unii afirmă că, de atunci, au avut loc decese misterioase. Gumerov reflectează asupra condițiilor severe de viață de pe insulă, unde nouă luni din an sunt dominate de iarnă, temperaturi extrem de scăzute și ceață densă care acoperă Big Diomede timp de 300 de zile pe an. Izolarea insulei este accentuată de raritatea zborurilor cu elicopterul, care aduc provizii și corespondență doar o dată la două până la patru luni.

Foto: Ramil Gumerov

Pe durata Războiului Rece, granița dintre Marele și Micul Diomede a fost denumită sugestiv „Cortina de gheață”. Cu toate acestea, în 1987, înotătoarea americană de lungă distanță Lynne Cox a scris istorie prin traversarea acestei „cortine de gheață”, înotând de la Micul Diomede la Marele Diomede în aproximativ două ore.

Ea a sfidat apele înghețate, simbolizând simbolic ruperea acestei bariere geografice. Atât Mihail Gorbaciov, cât și Ronald Reagan au recunoscut curajul acestei realizări, subliniind puterea conexiunii umane în fața diviziunilor geopolitice.

Foto: NASA

‏‏‎ ‎

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *