Portrete ale unui cuplu pictate în 1634, vor fi expuse timp de cinci ani la Musée du Louvre din Paris!

Acestea sunt cele două singure portrete la dimensiune naturală cunoscute din opera lui Rembrandt. Portretele lui Marten Soolmans și Oopjen Coppit, opere de referință din perioada de tinerețe a maestrului olandez, revin la Musée du Louvre din Paris pentru o perioadă de cinci ani, până în 2029, după ce au fost expuse timp de cinci ani la Rijksmuseum din Amsterdam.

Cele două lucrări nu au fost niciodată separate. În urmă cu zece ani, familia Rothschild, care deținea tablourile, a decis să le vândă. Acestea au fost achiziționate în comun de Republica Franceză și de Regatul Țărilor de Jos, printr-un acord interguvernamental de custodie comună fără precedent.

Semnat la Paris la 1 februarie 2016, acordul prevede că Franța și Țările de Jos vor achiziționa câte unul dintre cele două tablouri ale lui Rembrandt. Olandezii au cumpărat portretul lui Monsieur, în timp ce Parisul pe cel al Madamei. Pactul implică faptul că cele două tablouri nu pot fi niciodată separate și vor fi expuse întotdeauna împreună, alternativ la Paris și la Amsterdam.

Ultima dată când tablourile au fost expuse la Paris a fost în toamna-iarna 2018-2019. Este pentru prima dată după mai mulți ani când vor fi prezentate la Paris, în sala Rembrandt de la Musée du Louvre.

Portretele lui Marten Soolmans și Oopjen Coppit au fost pictate în 1634 cu ocazia nunții lor. Aceste opere „dovedesc măiestria maestrului în a reda subtilitatea materialelor într-o simfonie de alb și negru, reînnoită prin restaurarea efectuată în 2017 la Rijksmuseum”, explică Muzeul Luvru.

Deși culorile din cele două tablouri sunt aparent modeste, negrul bogat al hainelor lor era cel mai scump pigment la acea vreme. Soția poartă inele cu diamante, iar dantela albă și fină îi acoperă umerii și mânecile. „Totul emană opulență”, adaugă Luvru.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *