Sursa foto: Ministerul Energiei - România

Ministerul Energiei a anunțat recent două hotărâri favorabile în instanță, care permit continuarea unor proiecte energetice considerate esențiale pentru securitatea energetică a României. Aceste decizii resping acțiunile în justiție inițiate de organizațiile Greenpeace și Bankwatch, care au contestat legalitatea unor etape din proiectele în derulare

Prima hotărâre, pronunțată de Tribunalul București, vizează proiectul Neptun Deep. Instanța a respins cererea organizației Greenpeace de anulare a Planului Urbanistic Zonal pentru conducta Tuzla-Podișor, parte a infrastructurii necesare exploatării gazelor naturale din Marea Neagră. ONG-ul a fost obligat și la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 80.000 de lei. Potrivit autorităților, această decizie confirmă caracterul legal al investiției, care este importantă pentru reducerea dependenței energetice externe a României.

A doua decizie, pronunțată de Curtea de Apel Cluj, respinge cererea Asociației Bankwatch România de suspendare a autorizației de construire pentru același tronson de conductă, emisă pentru Transgaz. Astfel, lucrările pot continua fără întreruperi suplimentare.

„Astăzi, justiția română a transmis un mesaj clar: dezvoltarea României și independența energetică a țării noastre nu mai pot fi blocate. Nu mai putem permite ca proiecte esențiale pentru viitorul nostru energetic să fie ținute în loc de procese repetate, fără fundament. Avem nevoie de proiecte majore de investiții în #energie care să genereze beneficii concrete pentru cetățeni – de la prețuri mai mici la gaze și energie, la locuri de muncă bine plătite, la dezvoltarea regiunilor care găzduiesc aceste #investiții. Avem nevoie de cele peste 20 de miliarde de euro, care vor veni la bugetul României și în buzunarele românilor, prin exploatarea rezervelor de gaz din perimetrul Neptun Deep. Din păcate, prea des vedem cum inițiativele strategice ale statului român sunt contestate în instanță de câteva organizații, pe care le putem număra pe degetele de la o singură mână și care, sub pretextul protejării mediului, pun în pericol însăși tranziția energetică. De gazul din Neptun Deep vor beneficia marile grupuri pe gaz de la Mintia, Ișalnița, Turceni și din alte locuri, care vor face trecerea de la cărbune la gaz. Nu poți susține tranziția energetică blocând infrastructura de transport al gazelor sau accesul la resursele noastre naturale, esențiale în această perioadă de transformare. Justiția a transmis astăzi un mesaj clar: statul român își face treaba și o face în mod legal. Nu vom permite întârzieri și blocaje artificiale, nu ne intimidează procesele, jignirile sau amenințările. Continuăm!” – a transmis Ministrul Energiei.