Foto: sutori.com

Două activiste pentru climă au aruncat duminică supă în Mona Lisa de la Muzeul Luvru din Paris și au strigat sloganuri care pledează pentru un sistem alimentar durabil. Acest lucru a venit pe fondul protestelor fermierilor francezi împotriva mai multor probleme, inclusiv a salariilor mici.

Deși tabloul din secolul al XVI-lea nu pare să fi suferit daune, fiind protejat de sticlă, incidentul a avut loc la Muzeul Luvru din Paris. Activistele au anunțat pe platforma X (fosta Twitter) că gestul lor a fost o formă de protest împotriva situației alimentare din Franța, unde una din trei persoane sare peste mese din motive financiare, în timp ce 20% din producția alimentară este aruncată.

Grupul de activiști Riposta Alimentară, afiliat organizației A22, a propus integrarea alimentației în sistemul general al asigurărilor de sănătate și a susținut că sunt „ultima generație care poate opri prăbușirea societății”. Ei au avansat ideea ca fiecare cetățean să primească lunar un card de 150 de euro pentru achiziționarea de alimente.

Muzeul a reacționat rapid, acoperind zona afectată cu panouri negre. Acest incident nu este prima dată când Mona Lisa este vizată de activiștii de mediu; în 2022, altcineva a aruncat o plăcintă pe sticla tabloului.

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, două femei cu cuvintele „FOOD RIPOSTE” scrise pe tricouri au putut fi văzute trecând pe sub o barieră de securitate pentru a se apropia de tablou și aruncând supă în paharul care protejează capodopera lui Leonardo da Vinci.

„Care este cel mai important lucru?” strigau ei. „Artă sau dreptul la o mâncare sănătoasă și durabilă?”

„Sistemul nostru agricol este bolnav. Fermierii noștri mor la locul de muncă”, au adăugat ei.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *