Dosarul lui Vlad Pascu, legat de accidentul de la 2 Mai, a ajuns la un nou termen în instanță, însă acesta nu este prezent fizic. În cadrul procesului, tatăl fetei decedate în accident a făcut declarații, iar tatăl tânărului decedat a prezentat o fotografie a acestuia în sala de judecată. Avocatul victimelor a exprimat opinia acestora!

Joi a avut loc un nou termen în dosarul în care Vlad Pascu, fiind sub influența drogurilor, a cauzat un accident rutier în localitatea 2 Mai, soldat cu pierderea a doi tineri. Procesul, desfășurat la Judecătoria Mangalia, a reprezentat al doilea termen în acest caz, după o amânare inițială pentru ca Vlad Pascu să își poată asigura apărarea. Acesta nu s-a prezentat fizic la instanță, ci a participat la ședința de judecată printr-un sistem de videoconferință.

Tatăl tinerei decedate în accidentul provocat de Vlad Pascu și-a exprimat frustrarea față de această situație: „Îl vedeți pe Vlad Pascu adus aici? Nu. Există o portiță pentru a nu fi adus, și se profită de ea, și cu asta basta. Dacă eram eu, Doamne-ferește, în locul lui, mă luau de ceafă, îmi puneau cătușele și mă aduceau aici să fiu judecat. Discreționar”, a comentat el.

Tatăl tânărului decedat în accident a adus o fotografie a fiului său în sala de judecată, însă judecătoarea l-a întrebat cine este. La ieșirea din sala de judecată, avocatul Adrian Cuculis a declarat că cererea sa de schimbare a încadrării juridice nu a fost dezbătută la acest termen. „Dacă făceam cu toții o ședință de bloc să schimbăm administratorul, ieșea mai bine. Problema este în felul următor. Vorbim de o cerere care este depusă încă de la Parchet și nu a fost dezbătută nici măcar astăzi. Doamna judecător i-a acceptat procedura abreviată, adică simplificată, adică să obțină și o reducere a pedepsei de o treime înainte să dezbată cererea de schimbare a încadrării juridice”, a afirmat Cuculis.

La ieșirea din proces, tatăl tânărului decedat în accidentul din 2 Mai a exprimat dezamăgirea sa, purtând fotografia fiului său în sala de judecată: „Sincer, nu mai am nicio speranță. La felul cum se judecă în țara asta, chiar nu mai am nicio speranță. Până și acum, m-a văzut cu poza băiatului în mână și m-a întrebat cine sunt. Și am zis că sunt tatăl lui Sebi și l-am adus și pe el în sală ca să îl vedeți”, a povestit bărbatul jurnaliștilor.

Avocatul Adrian Cuculis a dezvăluit că la ieșirea din sala de judecată cererea sa de schimbare a încadrării juridice nu a fost discutată: „Dacă făceam cu toții o ședință de bloc să schimbăm administratorul, ieșea mai bine. Problema este în felul următor. Vorbim de o cerere care este depusă încă de la Parchet și nu a fost dezbătută nici măcar astăzi. Doamna judecător i-a acceptat procedura abreviată, adică simplificată, adică să obțină și o reducere a pedepsei de o treime înainte să dezbată cererea de schimbare a încadrării juridice”, a declarat Cuculis.

Acesta a adăugat că a fost depusă și o cerere de recuzare a judecătoarei, care a fost respinsă: „Noi am depus o cerere de recuzare, cerere care a fost respinsă, deci doamna judecător va rămâne definitiv în acest proces până când se va pronunța, indiferent ce soluție se va pronunța. Este un alt complet din aceeași instanță de judecată, colegele doamnei judecător, cele din Judecătoria Mangalia”, a explicat Adrian Cuculis.

Avocatul a menționat că pentru faptele pentru care este judecat Vlad Pascu se poate merge pe procedura simplificată: „Am atras atenția, sunt consemnările mele în încheierea de ședință și în caietul grefierului, pe ce este încadrată fapta acum, adică ucidere din culpă pentru două persoane și vătămare corporală, poate Pascu să meargă pe procedura simplificată”, a mai declarat el.

La întrebarea referitoare la pedeapsa pe care ar putea-o primi Vlad Pascu în aceste condiții, Adrian Cuculis a răspuns: „Aveam zece ani și vreo șase luni la care aplicați o reducere de o treime”.

Avocatul a considerat că deciziile luate la acest termen au favorizat din nou pe Vlad Pascu: „Pe fapta pentru care este cercetat Vlad Pascu se putea merge pe procedura simplificată, dar nu fără judecarea cererii noastre. Astăzi s-a inversat procedura, adică practic iarăși cumva printr-o modalitate neînțeleasă de către mine și sunt convins că nici de către colegii mei, s-a favorizat din nou inculpatul Vlad Pascu”, a transmis Cuculis.

El a precizat că la termenul viitor toate părțile vor aduce concluzii referitoare la cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei la omor calificat cu tentativă la omor calificat. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 4 aprilie.

Tatăl tinerei decedate în accidentul rutier de la 2 Mai a vorbit cu jurnaliștii la intrarea în Judecătoria Mangalia, exprimându-și speranța că nu va fi repetat circul de la termenul anterior. „Sper să nu se repete circul. Cu doamna judecător. Să își facă meseria pentru care este pusă dumneaei acolo. Atât și nimic mai mult. În rest, vorbește legea, care este egală pentru toți. (…) Dacă se aplică legea aici, nu am nicio problemă. Dacă o ia pe arătură din nou doamna judecător, cerem să se judece în altă parte, la oameni competenți. Să vedem cum decurg lucrurile”, a declarat tatăl tinerei decedate.

Întrebat dacă mai are vreo speranță legată de acest proces, bărbatul a răspuns: „Îl vedeți pe Vlad Pascu adus aici? Nu. Există o portiță pentru a nu fi adus, și se profită de ea, și cu asta basta. Dacă eram eu, Doamne-ferește, în locul lui, mă luau de ceafă, îmi puneau cătușele și mă aduceau aici să fiu judecat. Discreționar”.

Primul termen în procesul lui Vlad Pascu a fost stabilit pentru 22 februarie, la ora 9.00, la Judecătoria Mangalia. Din cauza unei programări la Tribunalul Constanța pentru a scăpa de arestul preventiv, dosarul a fost amânat pentru ora 12.30. Cererea lui Pascu a fost respinsă, iar la reluarea procesului, judecătoarea a constatat că acesta nu are apărare, deoarece unul dintre avocați s-a retras, iar celălalt a protestat și a cerut ca următorul termen să fie după 29 februarie. Judecătoarea a stabilit următorul termen pentru 14 martie și a emis o adresă către Baroul Constanța pentru desemnarea unui apărător din oficiu pentru Vlad Pascu.

Judecătoarea desemnată pentru acest dosar este Ioana Ancuța Popoviciu. Părinții victimelor au fost nemulțumiți de atitudinea acesteia în sala de judecată. Ei au declarat că atunci când a intrat în sală, judecătoarea mesteca gumă. Mai târziu, aceasta a cerut buletinul tânărului decedat în accident, fără să știe că acesta a murit. Părinții au fost revoltați și au afirmat că iau în considerare strămutarea procesului.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că Inspecția Judiciară s-a sesizat în cazul judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, pe baza aspectelor apărute în mass-media cu privire la modul în care s-a desfășurat ședința de judecată.

În data de 19 august 2023, Vlad Pascu a condus un autoturism pe DN 39, aproape de 2 Mai, și a intrat într-un grup de pietoni în jurul orei 5.25. Doi tineri au decedat, iar alți trei au fost răniți. Pascu a fugit de la locul accidentului și a fost găsit ulterior de polițiști în Vama Veche. Ancheta a stabilit că se afla sub influența unor substanțe interzise, inclusiv cocaină, amfetamină și metamfetamină. A fost trimis în judecată în luna octombrie pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea sub influența substanțelor psihoactive.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *