sursă foto B1

La Tribunalul Mureș a fost înregistrat, săptămâna trecută, un dosar penal de amploare, în care 852 de instituții — incluzând școli, spitale, grădinițe, muzee, teatre, primării și universități — s-au constituit părți civile, revendicând aproape 2 milioane de lei de la trei inculpați care au recunoscut vinovăția.

Inculpații, Bela Zsolt Banyai, Csaba Torok și Eniko Mult, sunt acuzați de orchestrarea unei scheme prin care achiziționau vouchere de vacanță la preț redus, lucru interzis de legislația în vigoare. Aceștia solicitau decontarea acestor vouchere de la angajatorii vânzătorilor, pretinzând că angajații au contractat vacanțe în Mureș, deși acest lucru era fals. Surprinzător, și angajați ai instanței unde se judecă cazul au fost implicați în vânzarea voucherelor, iar angajatorul acestora s-a constituit, de asemenea, parte civilă.

Acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înregistrate pe 17 septembrie 2024. Conform documentelor consultate de G4Media.ro, inculpații au generat un prejudiciu de 2,05 milioane de lei prin intermediul acestei scheme frauduloase. Torok, care pretindea că deține sau reprezintă mai multe unități de cazare în Mureș, cumpăra vouchere de vacanță la 60% din prețul oficial de 1.450 de lei. Apoi, Banyai, administrator al unei agenții de turism, folosea aceste vouchere pentru a emite facturi către angajatori, sugerând că angajații au achiziționat pachete de vacanță prin intermediul agenției sale, de fapt inexistente.

Schema a funcționat timp de un an, între ianuarie 2021 și ianuarie 2022. Banyai a obținut comisioane de aproape 295.000 de lei, în timp ce Torok a încasat 1,75 milioane de lei de la angajatori care s-au constituit parte civilă în acest caz. Printre instituțiile afectate se numără Poliția Locală Târgoviște, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Ministerul Finanțelor Publice și diverse primării din mediul rural.

Conform acordurilor, care urmează a fi validate de un judecător, Banyai și Torok ar urma să primească câte 2 ani și 3 luni de închisoare, iar Mult — 1 an și 6 luni, toate pedepsele fiind cu suspendare.

În ianuarie 2022, inculpații au fost arestați pentru 30 de zile, însă ulterior Tribunalul Mureș a dispus înlocuirea arestului cu măsura controlului judiciar. Este important de menționat că legea interzice vânzarea voucherelor de vacanță, care nu sunt transmisibile. Cei care încalcă această regulă riscă amenzi de până la 26.600 de lei. Sistemul voucherelor de vacanță a fost introdus pentru a sprijini turismul autohton, fiind obligatoriu pentru angajații din sectorul public, iar companiile private pot oferi aceste vouchere în mod opțional.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews