Administraţia Trump analizează posibilitatea de a conecta preţurile medicamentelor din Statele Unite la cele practicate în alte ţări dezvoltate, o măsură care ar putea reduce semnificativ costurile pentru contribuabili, dar care este considerată de industria farmaceutică o ameninţare majoră, potrivit unor surse din domeniu, citate de Reuters!
Sursele, care au cerut anonimatul din cauza statutului lor, au explicat că această iniţiativă ar putea veni din partea agenţiei responsabile de programele Medicare şi Medicaid.
Una dintre surse a menţionat că oficiali din domeniul sănătăţii i-au spus direct că această politică este luată în considerare şi reprezintă o prioritate medie pentru administraţia Trump, în contextul eforturilor preşedintelui de a reduce costurile la medicamente.
În prezent, Statele Unite cheltuiesc cele mai mari sume pentru medicamente, adesea de aproape trei ori mai mult decât alte naţiuni dezvoltate.
Trump a exprimat în repetate rânduri intenţia de a reduce aceste diferenţe, însă nu a oferit detalii concrete. În primul său mandat, o propunere privind „referinţa internaţională a preţurilor” a fost respinsă de instanţe.
Planul administraţiei Trump, din urmă cu cinci ani, prevedea economii de peste 85 de miliarde de dolari în şapte ani, din cheltuielile anuale ale SUA pentru medicamente, care depăşesc 400 de miliarde de dolari.
Criticii afirmă că o astfel de politică ar putea afecta negativ inovaţia în Statele Unite, perturbând întregul sistem de sănătate. Sursele spun că agenţia Medicare ar putea lansa un proiect pilot pentru această măsură, care este considerată mult mai gravă pentru industrie decât alte iniţiative, cum ar fi taxele vamale pe medicamentele importate.
Asociaţia industriei farmaceutice, PhRMA, a început deja să facă lobby pe această temă în Congres, iar Casa Albă, Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane, precum şi PhRMA nu au comentat cererile de reacţie.
În mod tradiţional, proiectele de reformă a preţurilor medicamentelor sunt gestionate de Centrul pentru Inovare în cadrul Medicare şi Medicaid, iar implementarea lor poate dura mai mulţi ani.
Deşi Trump nu a menţionat recent ideea plafonării preţurilor pe baza valorilor internaţionale, think tank-ul conservator America First Policy Institute a adus-o în discuţie într-un document publicat luna trecută, susţinând că ar putea fi aplicată în negocierile privind preţurile Medicare.
Legea privind reducerea inflaţiei, adoptată sub administraţia Biden, permite guvernului să negocieze preţul celor mai scumpe medicamente, însă preţurile negociate sunt, în medie, de două până la cinci ori mai mari decât cele practicate în alte patru ţări dezvoltate. De exemplu, anticoagulantul Eliquis, produs de Bristol Myers Squibb, costă 606 dolari în SUA pentru o lună de tratament, în timp ce în Suedia costă 114 dolari, iar în Japonia doar 20 de dolari.
Implementarea acestei politici ar întâmpina multiple provocări. Economista Anna Kaltenboeck semnalează că agenţia Medicare nu dispune de suficiente resurse umane pentru a sprijini o reformă atât de complexă.
De asemenea, mai multe medicamente nu sunt disponibile în toate ţările de referinţă, iar unele ţări nu publică preţurile reale. Rena Conti, profesor asociat la Universitatea Boston, avertizează că datele disponibile public nu reflectă reducerile negociate efectiv, iar companiile farmaceutice ar putea renegocia contractele din ţările de referinţă pentru a majora preţurile, ceea ce ar duce la creşterea acestora şi în SUA.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews