Președintele american Donald Trump a dispus, luni, concedierea a peste zece juriști din Departamentul Justiției, aceștia fiind implicați în acțiuni penale împotriva sa. Decizia este privită ca parte a unui efort republican de a-și consolida controlul asupra acestui departament, conform unor oficiali citați de Reuters și AFP.
Potrivit unui oficial al Departamentului Justiției, decizia a fost luată după ce ministrul interimar al justiției, James McHenry, a conchis că acești juriști „nu pot fi considerați de încredere pentru implementarea agendei președintelui din cauza rolului lor semnificativ în anchetele desfășurate împotriva acestuia”. Cei concediați au lucrat în echipa procurorului special Jack Smith, care supervizase două anchete federale împotriva lui Trump, abandonate ulterior după victoria acestuia în alegerile prezidențiale din noiembrie. Smith a demisionat la începutul lunii ianuarie.
În aceeași zi, procurorul federal din Washington, Ed Martin, numit de Trump, a inițiat o analiză internă a folosirii acuzației de „obstrucționare a justiției” în cazul participanților la asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.
De asemenea, administrația Trump a redistribuit aproximativ 20 de oficiali din Departamentul Justiției, inclusiv pe principalul responsabil cu etica, Bradley Weinsheimer, și pe fostul șef al secțiunii pentru corupție publică, Corey Amundson.
Această mișcare a stârnit critici dure din partea opoziției și a experților în drept, care o consideră o încercare de a reduce independența justiției. Trump, însă, și-a apărat decizia, declarând că este esențial să se asigure loialitatea echipei sale în implementarea agendei „America First”.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.