În conformitate cu o tradiție ancestrală ce datează din Evul Mediu, aceste grațioase păsări, simbol al opulenței și măreției, sunt considerate proprietatea Coroanei. Cu toate acestea, Coroana nu deține toate lebedele, ci doar pe cele mute care înoată în apele publice și care nu sunt marcate.
David Barber, marcatorul de lebede (swan marker), care a servit aproximativ treizeci de ani reginei Elisabeta a II-a (1926-2022) și care acum lucrează pentru Prințul Charles, explică:
„Regele are dreptul de a revendica orice lebădă care înoată în apele deschise și care nu este marcată. Este o prerogativă regală veche. Este o moștenire medievală care persistă și în prezent: vânătoarea unei lebede mute este ilegală și cine comite un astfel de act nu va fi executat în Turnul Londrei, așa cum se întâmpla în trecut, ci va fi pedepsit penal.”
Supremația regală asupra lebedelor mute și procesul de marcări distincte
Conform informațiilor prezentate de Focus, tradiția conform căreia Coroana engleză deține dreptul exclusiv asupra lebedelor mute datează din secolul al XII-lea. În acea perioadă, suveranii își asigurau o aprovizionare adecvată de carne pentru fastuoasele bankete organizate la curte prin menținerea unui stol regal de lebede și prin numirea unor comisari oficiali responsabili de îngrijirea acestora.
Cu toate acestea, începând cu anul 1400, a fost introdusă practica prin care lebedele regale puteau fi răscumpărate de către nobilii care erau dispuși să plătească o sumă de bani. Astfel, pentru a face distincția între lebedele „nobile” și cele „regale”, s-a adoptat regulamentul ca pe ciocul acestora să fie gravat un simbol care să indice apartenența la o anumită linie de descendență.
În prezent, în fiecare vară, în a treia săptămână a lunii iulie, pentru a preveni disputele referitoare la proprietatea acestor păsări, gardianul lebedelor (denumit astăzi Swan Warden) verifică lebedele marcate și identifică acele exemplare care sunt considerate lebede mute regale, cunoscute sub denumirea de Royal Swan, adică cele care nu au proprietar.
Contorizarea lebedelor
În prezent, practica numită Swan Upping, care reprezintă un recensământ anual de cinci zile, are ca scop salvarea speciei de lebede și este desfășurată în luna iulie de către Swan Uppers, sub supravegherea Swan Marker-ului, David Barber, și a Swan Warden-ului, ornitologul Christopher Perrin.
Pentru a urmări și proteja aceste păsări, se aplică un inel echipat cu un microcip pe piciorul lor. Acest microcip comunică cu baza de date a British Trust for Ornithology, înregistrând informații despre lebede și permitând monitorizarea lor pe termen lung. În cazul lebedelor regale, inelul este aplicat pe piciorul drept, iar pentru celelalte lebede, pe piciorul stâng.
Experții de la Departamentul de Zoologie al Universității Cambridge sunt implicați nu doar în recensământul lebedelor, ci și în monitorizarea constantă a alimentației și stilului de viață al acestora în apele tot mai poluate, inclusiv cele ale râului Tamisa.
Sursa: dcnews.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.