logo
RNTV Live

Doi parlamentari USR au propus o inițiativă legislativă pentru a permite studierea limbii române de către copiii din diaspora

elevi
Dudau Andreea Valentina

Inițiativa legislativă depusă de parlamentarii USR Radu Mihail și Iulian Lorincz propune ca cursurile de limba română destinate copiilor din diaspora să devină parte integrantă a programului permanent al Ministerului Educației.

Senatorul USR Radu Mihail a declarat: ”Dorim ca acest curs să nu fie susceptibil de desființare peste noapte din cauza lipsei de fonduri sau a lipsei de viziune a vreunui ministru al Educației.”

Conform unui comunicat de presă transmis de USR duminică, cursurile de limbă română ar putea deveni o componentă permanentă a programului Ministerului Educației. Inițiativa legislativă a fost propusă de parlamentarii USR de diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, și vizează integrarea cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în legea învățământului.

Potrivit reprezentanților formațiunii, peste jumătate de milion de copii români cresc departe de țară, iar pentru mulți dintre aceștia, limba română a devenit deja o limbă străină.

Senatorul USR Radu Mihail: „De 16 ani, mii de copii din şapte ţări europene beneficiază de cursul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, oferit prin Institutul Limbii Române. Acest proiect trebuie extins la toate ţările în care există o comunitate semnificativă de români, să devină un program durabil de legătură cu România. Este esenţial ca el să continue şi să se dezvolte astfel încât sute de mii de copii români din diaspora să poată să ţină astfel legătura spirituală cu ţara. Vrem ca acest curs să nu poată fi desfiinţat peste noapte din lipsă de fonduri sau lipsa de viziune a vreunui ministru al Educaţiei”.

Potrivit inițiativei legislative USR, Ministerul Educației va trebui să asigure resursele necesare, inclusiv resurse digitale, pentru desfășurarea eficientă a acestor cursuri. Astfel, părinții, elevii și profesorii nu vor mai fi nevoiți să achiziționeze materiale didactice din propriile resurse financiare. Prin această măsură, copiii din diaspora românească ar putea avea acces la o varietate mai mare de materiale educaționale, puse la dispoziție gratuit.

De asemenea, inițiativa legală creează cadrul pentru ca profesorii care predau cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) să poată încheia contracte de muncă care să le asigure o remunerație corespunzătoare și să beneficieze de drepturile fundamentale, precum vechimea în muncă, concediul medical și alte beneficii.

Deputatul USR Iulian Lorincz: „A trecut un an de când amendamentul USR la Legea învăţământului preuniversitar prin care solicitam clarificarea statutului personalului care predă cursurile LCCR a fost respins. Mai mult decât atât, pe 27 iulie 2023, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat Ordinul 5.171 prin care a decis să continue să plătească aceşti profesori în regim de plată cu ora, refuzând să le încheie contracte de muncă. Este absolut inacceptabil modul în care statul român îşi tratează profesorii care predau în afara graniţelor ţării”.

Acest proiect face parte dintr-un pachet legislativ intitulat “O educaţie fără graniţe”, propus de USR pentru copiii români din diaspora. Este considerat crucial ca educația în limba română să devină o prioritate națională, astfel încât copiii care trăiesc peste granițe să-și păstreze legătura cu țara lor de origine și să poată reveni în România în orice moment, fără să se confrunte cu obstacole legate de integrare lingvistică.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor