Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au furnizat informații în urma perchezițiilor desfășurate miercuri la Institutul Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, care a fost sesizat cu privire la suspiciuni de luare de mită de către mai mulți medici.

Joi, procurorii au comunicat că au reținut doi medici și au cerut judecătorilor să aplice măsura arestului preventiv asupra lor, în timp ce pentru alți șase suspecți au dispus control judiciar. De asemenea, procurorii au impus sechestru asigurător și poprire pe o sumă totală de peste 800.000 euro, aceste sume fiind considerate venituri nejustificate.

Sechestrul a fost instituit „deoarece, în urma investigațiilor financiare, s-au identificat discrepanțe semnificative între veniturile legale și bunurile dobândite în ultimii 5 ani de către anumiți medici implicați în cercetare.”

Procurorii au impus măsuri asigurătorii pentru confiscarea specială și confiscarea extinsă asupra bunurilor deținute de către 4 dintre inculpați.

În cazul unui medic, valoarea bunurilor sechestrate și a sumelor poprite se ridică la 2.355.000 lei (echivalent cu 474.000 euro), 74.943 euro, 21.300 dolari, 2.120 franci elvețieni și 100 lire sterline.

Pentru cel de-al doilea inculpat, s-a instituit sechestru asupra sumei de 1.080 euro, 9.130 lei, 338 dolari și 1.150 franci elvețieni, care au fost găsite în timpul percheziției domiciliare. De asemenea, s-au indisponibilizat bunuri mobile și imobile și s-au aplicat popriri pe conturile bancare până la suma de 850.292 lei.

În cazul unui al treilea medic, valoarea bunurilor sechestrate și a sumelor poprite este de 363.310 lei (mai mult de 73.000 euro).

Joi, Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, a declarat presei că prima ei responsabilitate este să raporteze orice suspiciune de infracțiune organelor de aplicare a legii atunci când este cazul.

„Echipa din Institutul „Marius Nasta” condamnă ferm astfel de comportamente. În aceste zile și în lumina acestor evenimente, încrederea pacienților în medici este grav afectată. Pe lângă cei șase medici care sunt sub investigație penală, există alți 94 de medici în Institutul ‘Marius Nasta’ care își desfășoară activitatea într-un mod care nu lasă loc pentru alte acuzații de natură penală”, a subliniat Mahler.

„Este o situație tristă că astfel de evenimente au loc, dar cred că responsabilitatea mea principală este să raportez orice suspiciune de infracțiune organelor de aplicare a legii atunci când este cazul. Trebuie să construim încrederea pacienților în medici și putem face acest lucru numai prin condamnarea comportamentului inadecvat”, a adăugat managerul.

Directorul spitalului a indicat că există două dosare penale în desfășurare: primul a fost inițiat în 2021, iar al doilea la începutul acestui an.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *