Sursă foto: Cotidianul RO

Deși România a obținut victoria în procesul privind Roșia Montană împotriva Gabriel Resources, scandalul politic asociat este de proporții colosale. Măsurile luate de Guvernul condus anterior de Dacian Cioloș, în special înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, au complicat semnificativ această chestiune, existând riscul ca țara să fie obligată să plătească despăgubiri substanțiale către Gabriel Resources.

Actualul premier Marcel Ciolacu a cerut o informare la nivelul Guvernului pentru a vedea cum s-a desfășurat întreg dosarul și pentru a vedea mai ales deciziile care au fost luate.

La nivel guvernamental, Ministerul Finanțelor a avertizat Ministerul Culturii asupra riscului de a introduce Roșia Montană în UNESCO, dar avertismentele au fost ignorate și la presiunea premierului Dacian Cioloș s-a procedat la înscrierea în patrimoniul UNESCO.

Această decizie a condus automat la marele proces de arbitraj, pe care România a fost la un pas să-l piardă. Procesul a fost câștigat, dar misiunea avocaților români a fost infinit mai grea, tocmai din cauza faptului că Roșia Montană era înscrisă la UNESCO.

Dacian Cioloș nu își asumă eșecul și îi face plângere penală lui Marcel Ciolacu

Europarlamentarul Dacian Cioloș, lider al partidului REPER, a depus plângere penală la Parchetul General împotriva premierului Marcel Ciolacu. Plângerea vizează dosarul Roșia Montană și declarațiile anterioare verdictului, atunci când existau informații că România ar putea pierde acest proces.

”Am depus un denunț împotriva lui Marcel Ciolacu pentru răul pe care l-a făcut cu bună știință sau din prostie în cazul Roșia Montană. Nu pot să accept ca cetățean, ca europarlamentar, nu pot să accept ca un demnitar al statului român, prin declarații și acțiuni pe care le face să afecteze interesele statului român. De luni de zile sunt demonizat de mașinăria de comunicare și de propagandă a PSD și a lui Marcel Ciolacu pentru că am avut curajul să depunem dosarul Roșia Montantă la UNESCO. În cele din urmă s-a dovedit că exact asta a ajutat România în procesul cu cei de la Gabriel Resources.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *