Sursa: artmajeur.com

Lăsată pe șevalet al lui Gustav Klimt când artistul a murit în 1918, Lady with a Fan ar putea fi cel mai scump tablou scos la licitație în Europa, evaluat la 65 de milioane de lire sterline – Kelly Grovier își explorează atractivitatea.

Pictorul simbolist austriac Gustav Klimt este cel mai cunoscut pentru opulența imortalizatoare a unor repere ale artei moderne precum pânzele sale încrustate cu foi de aur Sărutul, 1907-1908 și Portretul Adelei Bloch-Bauer I, 1907. Dar este un o lucrare mai puțin faimoasă – una care stătea încă pe șevalet al artistului când Klimt a murit de pneumonie ca urmare a gripei în februarie 1918, la o lună după ce a suferit un accident vascular cerebral devastator care l-a lăsat parțial paralizat și incapabil să picteze – este de așteptat pentru a obține cel mai mare preț plătit vreodată pentru un tablou în Europa, când va fi vândut la licitație săptămâna viitoare.

O minune de tipare împletite și ritmuri amestecate, Lady with a Fan surprinde o tânără pierdută în gânduri în timp ce stă în fața noastră, uitându-se cu degetul în distanța îndepărtată din stânga noastră. Identitatea ei rămâne necunoscută.

Că nu a observat pătrunderea noastră în spațiul intim pe care îl locuiește, dormitor sau budoir, pare suficient de clar din alunecarea neglijabilă a halatului ei ornamentat pe braț și din ținerea tentativă pe care o au degetele pe evantaiul pliabil care îi acoperă sânii. – o recuzită periculoasă care se simte ca o lovitură slabă de la cădere.

Sursa:ebay.co.uk

Sursa: bbc.com

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *